694 patienter har fået cannabis hos lægen

Nyhed
none

Siden nytår har 203 læger udskrevet 1.534 cannabisrecepter. Danske Patienter er glade for, at flere læger tager godt imod forsøgsordningen, og håber, at ordningen giver ny viden om virkningen.

Efterspørgslen på medicinsk cannabis som led i den nye forsøgsordning er større end forventet, viser nye tal. Knap 700 patienter har siden 1. januar 2018 fået udskrevet recept hos deres læge – en del flere end de 500 patienter, som Sundheds- og Ældreministeriet havde forventet for hele året.

Til trods for en generel skepsis hos lægerne og Lægeforeningen over forsøgsordningen, viser de nye tal også, at over 200 læger har ordineret medicinsk cannabis.

Det er positivt, at flere læger udskriver cannabis til de patienter, som kan have gavn af det – og som ellers ville være overladt til det sorte ukontrollerede marked. Men vi ved, at der fortsat er mange patienter, som går forgæves til lægen og beder om recept, siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel.

Det er især patienter med kroniske smerter, spasticitet og sclerose eller patienter i kemobehandling, som kan have gavn af behandling med cannabis, viser global forskning.

Gode internationale erfaringer

Danske Patienter var med til høring på Christiansborg, hvor der blev givet en status på forsøgsordningen i Danmark – og hvor der blev præsenteret internationale erfaringer fra Holland, Canada og Israel, som har haft lignende ordninger i flere år.

De generelle erfaringer, som blandt andet er baseret på 40.000 israelske patienter og 200.000 canadiske patienter viser for eksempel, at der er relativt få tilfælde af bivirkninger og lav risiko for misbrug.

Mangler fortsat evidens

I Holland – som indførte forsøgsordning med medicinsk cannabis tilbage i 1998 efter pres fra blandt andre patientforeninger og neurologer – står myndighederne over for en del af de samme udfordringer som i Danmark.

Det er svært at få evidens for, om og hvordan cannabis virker, og derfor er lægestanden i Holland også skeptisk, selvom myndighederne har gjort meget for at informere dem med blandt andet en faglig hjemmeside.

Den manglende evidens har nu fået økonomiske konsekvenser for de hollandske patienter – fra 2017 dækker sundhedsforsikringerne ikke længere udgifter til cannabis.

Nye danske projekter på vej

Mere viden og evidens er netop, hvad Danske Patienter håber, at den nye forsøgsordning kan bidrage med – blandt andet som led i en række puljeprojekter, der samler op på erfaringer for gigtpatienter og patienter med rygmarvsskade.

Det er både vigtigt for patienterne og lægerne, at vi får den nødvendige viden om effekt, dosis og eventuelle bivirkninger. Så vi ser frem til resultaterne af de nye projekter, som er en del af ordningen, siger Annette Wandel.

Læs om de to første videnskabelige projekter til opsamling af erfaringer med cannabis her. 

Se høringen på Christiansborg

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Politikere, organisationer og eksperter deltog den 4. september 2018 i en høring i Folketinget. 

På mødet deltog også repræsentanter fra Holland, Canada og Israel, som fortalte om deres erfaringer med lignende ordninger,

Du kan se hele høringen her.



Hvordan fungerer forsøgsordningen?

Det kan du se i denne korte videopræsentation:




Det mener Danske Patienter

Danske Patienter mener, at udvalgte patienter skal have mulighed for at anvende forskellige cannabisprodukter til medicinsk brug under kontrollerede forhold.

Læs mere her.