Behov for at styrke inddragelsen af pårørende

Nyhed
none

Pårørende kan gøre en stor forskel for hele behandlingsforløbet. Men halvdelen af dem føler sig ikke inddraget af sundhedspersonalet, viser ny undersøgelse.

Inddragelse af patienter og ikke mindst deres pårørende kan have afgørende betydning for behandlingskvaliteten og patientsikkerheden. Alligevel oplever halvdelen af de pårørende, at de ikke bliver inddraget tilstrækkeligt. Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag.

Pårørende kan gøre en stor forskel for den syge, for hele behandlingsforløbet og samspillet med sundhedspersonalet. Men knap halvdelen af pårørende oplever sig ikke lyttet til eller inddraget af sundhedspersonalet, når deres nærmeste er indlagt.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af DEFACTUM på vegne af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden. 400 pårørende til nyligt indlagte patienter har besvaret en række spørgsmål i et telefoninterview.

Undersøgelsen bekræfter ifølge Danske Patienter, at der er behov for styrket indsats for at inddrage de pårørende. De pårørende har nemlig en viden om patientens livssituation, præferencer og symptomer, som kan gavne kvaliteten i behandlingsforløbet.

De pårørende er guld værd for patienterne, men i bogstaveligste forstand også for sundhedsvæsenet. De er ikke en ekstra medarbejder, men en vidensressource, som vi skal udnytte i langt højere grad i dag, siger Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik i Danske Patienter.

Derfor er Danske Patienter glade for, at Dansk Selskab for Patientsikkerhed i samarbejde med TrygFonden nu sætter øget fokus på, hvilken positiv betydning de pårørende har i et behandlingsforløb. Det skal ske med kampagnen ”Hej Pårørende – godt du er her!”

Kampagnen skal blandt andet hjælpe pårørende til at tale med patienten om, hvordan den syge ønsker at få hjælp, og henvender sig til patienter og pårørende med gode råd og konkrete redskaber. Samtidig er kampagnen henvendt til de ansatte sundhedsvæsnet.

De pårørende er pressede

Ifølge Danske Patienter er fokus på de pårørendes vilkår i sundhedsvæsenet generelt et område, der trænger til et gevaldigt løft. Danske Patienter repræsenterer også flere pårørendeorganisationer, og ved herfra, at mange pårørende er pressede i en sådan grad, at de selv ender som patienter.

Pårørende er potentielt belastede i kraft af den situation de og deres familie befinder sig i. De har både behov for støtte til at magte rollen som pårørende, men også støtte til sig selv, hvis de ikke skal bukke under for det enorme pres, de er udsat for. Mulighederne for støtte til pårørende er alt for begrænsede i dag, siger Annette Wandel.

Læs mere om undersøgelsen og kampagnen her.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Råd til pårørende

Når en person bliver diagnosticeret med en alvorlig eller kronisk sygdom, påvirker det hele familien og også de nære venner. Her er et par ting, du bør overveje i din rolle som pårørende.

Læs mere om Danske Patienters råd til pårørende.