Tre gode råd til at inddrage pårørende med en anden kulturel baggrund end dansk

Inddragelse, Interview
Illustration af øje på todelt baggrund

Pårørende er en værdifuld ressource i patientens behandling, hvis de inddrages på en meningsfuld måde. Men vi har alle forskellige kulturelle og sociale baggrunde, og det kan derfor være vanskeligt at afgøre, hvordan den enkelte bedst inddrages. Denne artikel giver gode råd til dig, der inddrager pårørende i praksis.

Vi har mødt Salma Ahmad til en snak om hendes oplevelser og erfaring som pårørende. Hendes forældre har været i kontakt med sundhedsvæsenet siden hun var i teenageårene. Her har hun oplevet at skulle udfylde rollen som primær omsorgsperson og tolk for sine forældre, og dermed bindeled mellem to kulturer.

Sammen med Salma Ahmad har vi formuleret tre gode råd, der kan hjælpe dig med at blive bedre til inddrage pårørende med en anden etnisk baggrund end dansk.

Anerkend og adresser, at der kan være kulturelle forskelle

Kultur og religion kan have stor betydning for patienter og dermed også for de valg og fravalg, de træffer i behandlingen. Salma Ahmad har personligt oplevet, at vigtige nuancer blev tabt i overleveringen mellem hendes forældre og de sundhedsprofessionelle.

Ord er ikke bare ord. De er kulturbærende og formidler en bestemt betydning. Når information fra de sundhedsprofessionelle gives videre til patienten, handler det ikke kun om at oversætte fra et sprog til et andet, men om at oversætte fra en kultur til en anden

Hun fortsætter:

Forudfattede forestillinger om hvordan pårørende er, når de har en bestemt kulturel baggrund, må ikke blive en barriere for spørgsmål. Vi vil også gerne spørges. Vi er individuelle personer med forskellige præferencer og ressourcer, men nogle gange har kulturelle forhold betydning for vores valg.
Salma Ahmad, pårørende.

Undlader man som sundhedsprofessionel at berøre disse emner, risikerer man at overse forhold, der har stor betydning for et vellykket behandlingsforløb.

Sæt ord på det, som kan være svært

Selvom det kan virke grænseoverskridende, er nysgerrighed og samtale første skridt på vejen til at bryde tabuer ved inddragelse af pårørende med en anden kulturel baggrund end dansk.

Tal med en kollega om det, der kan være vanskeligt i forbindelse med de pårørende. Det kan også være en kollega med en anden kulturel baggrund, som måske kan bidrage med andre perspektiver, end du selv har blik for
Salma Ahmad, pårørende

Skab rum til de pårørende

Omsorg for involverede pårørende skal betragtes som en del af opgaveløsningen. Selv meget små handlinger kan gøre en stor forskel.

Det kan være noget så simpelt som at trække den pårørende til side og spørge, hvordan vedkommende har det. Det lyder indlysende, men der gik rigtig mange år, før jeg første gang oplevede at få det spørgsmål. Da det endelig kom, blev jeg nærmest hel paf – hvordan jeg havde det? Det var der ingen, der havde spurgt mig om før.
Salma Ahmad, pårørende.

Der kan være meget på spil i relationen mellem patienten og den pårørende. For Salmas vedkommende har den allerede eksisterende rollefordeling i hendes familie haft stor betydning for den rolle, hun følte sig forpligtet til at udfylde som pårørende.

Er du i forvejen den, som tager ansvar og drager omsorg i hjemmet, bliver du hurtigt også omsorgsperson og ansvarlig i behandlings-regi.
Salma Ahmad, pårørende.

Det kan være komplekst at gennemskue, hvilke forventninger der eksisterer mellem patienten og de pårørende. Salma understreger derfor vigtigheden i at spørge den pårørende separat.

Det kan være vanskeligt at give udtryk for, hvordan man har det som pårørende, når ens familiemedlem er til stede, fordi man ikke vil skuffe eller gøre dem kede af det.
Salma Ahmad, pårørende.

Som reaktion på det store pres Salma Ahmad oplevede som pårørende, udviklede hun stress og angst. Havde de sundhedsprofessionelle haft en større opmærksomhed på hendes trivsel som pårørende, er det muligt, at hendes egne symptomer var blevet opdaget tidligere.

Ligeledes tror hun, at det havde gjort det nemmere at sige fra overfor det alt for store ansvar, hun påtog sig i sine forældres forløb.

Gode råd er ikke nok i sig selv, hvis lovgivningen halter efter

Gode råd alene er ikke nok til at skabe bedre inddragelse af pårørende med en anden kulturel baggrund end dansk. Den nuværende lovgivning om brugerbetaling på tolkegebyr er ét eksempel på strukturelle forhold, der bidrager yderligere til de eksisterende udfordringer.

Du kan læse om Danske Patienters holdning til tolkegebyret her.

Og se dette indlæg af 12 aktører, der går ind for at afskaffe det. 

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02