Bekendtgørelse forringer genoptræning

Nyhed
none

Kommunerne får ret til at vurdere, hvilken form for genoptræning deres borgere skal følge. Det betyder, at nogle patienter risikerer en forringet genoptræning.

Ny bekendtgørelse giver kommunerne ret til at afgøre, hvilken form for genoptræning deres borgere skal følge. Frem over får kommunerne ansvaret for at vurdere, hvorvidt borgerne skal have en basal eller avanceret genoptræning. Det bekymrer Danske Patienter, der forudser, at nogle patienter ikke får den nødvendige genoptræning.

Kommunerne har en vigtig opgave på genoptræningsområdet, men kommunerne hænger fortsat bagefter med at sikre et ensartet fagligt niveau. Derfor er vi bange for, at patienterne risikerer ikke at få den rette genoptræning, hvis den pågældende kommune ikke kan løse opgaven eller ikke har indgået de nødvendige tværkommunale aftaler, udtaler Danske Patienters chef for kvalitet og politik Annette Wandel.

I evalueringen af strukturreformen havde man ellers lagt op til at styrke sammenhængen og sikre det faglige grundlag for henvisning til genoptræning og rehabilitering. Det sker nu for den specialiserede genoptræning og rehabilitering, hvor regionerne fået større indflydelse på både indhold og form. Problemet består derfor i, at det ikke gælder for ni ud af ti af genoptræningsplanerne, som kommunerne fremadrettet selv skal visitere.