Hjørring Kommune sætter fokus på inddragelse af pårørende

Inddragelse
none

120 medarbejdere fik redskaber til at styrke pårørendeinddragelsen, da ViBIS holdt temadag for samtlige medarbejdere fra Hjørring Kommune, Sundhedsområdet.

Pårørendeinddragelse er sat højt op på prioritetslisten i Hjørring Kommune i år.

Derfor havde områdeleder Charlotte Færch samlet samtlige medarbejdere fra sundhedsområdet i kommunen til fælles temadag om pårørendeinddragelse den 17. januar i Idrætscenter Vendsyssel.

I alle tre afdelinger har der været talt om pårørendeinddragelse som et vigtigt redskab til at nå de pejlemærker, som kommunens sundhedspolitik hviler på. Inddragelse er jo ikke nyt for os, men det er et område, som angår os alle, og hvor vi har meget forskellige erfaringer på sundhedsområdet, siger områdeleder Charlotte Færch, Hjørring Kommune.

Håbet er, at temadagen kan være med til at sikre, at hele sundhedsområdet får en fælles kultur for pårørendeinddragelse, sådan at borgerne møder samme tilgang, uanset hvem de taler med i kommunen.

Vigtigt, at ledelsen går forrest

Derfor var det vigtigt for Charlotte Færch og resten af ledelsen, at samtlige medarbejdere og ledere skulle deltage.

Det er et område, der kræver, at medarbejderne har en fælles holdning til, hvad vi gør. Hvis der er forskel på, hvordan medarbejderne gør, så kan det give forvirring hos borgerne. Derfor er det også helt afgørende, at der er en ledelsesmæssig opbakning. Hvis ikke vi som ledere skaber rammerne for øget fokus på inddragelse af pårørende, så gør det ingen forskel. Vi skal være enige om, at vi alle sammen gør det her. Der har været rigtig god opbakning fra både medarbejdere og ledelse til projektet, siger hun.

Og kommunens fokus på pårørendeinddragelse slutter bestemt ikke med temadagen – tvært imod. De tre afdelinger kommer i løbet af 2020 både til at have sparringsmøder over telefonen med konsulenter fra ViBIS, ligesom ViBIS også kommer på besøg i Hjørring senere på foråret.

►Læs også: Guide til lederen om pårørendeinddragelse

Josine Legêne er en af de to konsulenter, og det glæder hende, at Hjørring Kommune på den måde er gået all-in på inddragelse af pårørende:

Det var rigtig fedt at se, at alle medarbejdere var der – og at de alle, høj som lav, var dybt engagerede i temadagen. Det skaber et fælles sprog og giver den enkelte medarbejder en følelse af ejerskab, siger hun.

Det kan Stina Maria Andersen nikke genkendende til. Hun er ansat som sygeplejerske i Hjørring Kommunes afdeling for borgersundhed og deltog i temadagen.

Det gav god mening, at vi kunne være sammen på tværs af hele sundhedsområdet. Det var dels en god måde at være sammen på. Men det giver os også en følelse af sammenhørighed og fælles fodslag om at have fokus på pårørendeperspektivet, siger hun.

Større fokus på den pårørende selv

Og det var helt tydeligt for Josine Legêne fra ViBIS, at de allerede er gode til pårørendeinddragelse i Hjørring Kommune – og at der var et stort ønske at om at blive endnu bedre.

Når der er så stærkt et fokus på pårørendeinddragelse på tværs af sundhedsområdet, gavner det selvfølgelig de pårørende. Men det gavner også de sundhedsprofessionelle selv, som kan komme til at mærke en større arbejdsglæde, fordi de helt tydeligt oprigtigt ønsker at gøre det bedste for borgere og pårørende, siger Josine Legêne.

Sygeplejerske Stina Maria Andersen arbejder med rehabilitering til borgere med knogleskørhed, og hun forventer, at temadagen kommer til at give konkret gevinst i hendes arbejde, når hun skal samarbejde med pårørende:

Vi fik nogle citater fra pårørende, som viste, at det kan være en svær rolle. Det understregede vigtigheden af at omfavne den pårørende og at forventningsafstemme tidligt i forløbet. Jeg fik nogle redskaber med hjem fra temadagen, som kommer til at hjælpe mig, når jeg sidder med borgeren. Jeg kommer til at have mere fokus på, hvilke ord jeg bruger – både når jeg taler med og om den pårørende, og også når jeg skriver invitationen til mødet, siger Stina Maria Andersen.

►Læs også: Guide til medarbejderen om forventningssamtalen

Også Charlotte Færch tog noget med hjem fra temadagen, fortæller hun:

Vi ved jo godt, at pårørende udgør en ressource, som har stor værdi i forhold til de borgere, vi arbejder med. Men efter temadagen er vi blevet mere opmærksomme på, at vi også skal have fokus på de pårørende som målgruppe i sig selv. Vi skal se på, hvordan vi sikrer, at de kan holde til at være pårørende, siger Charlotte Færch.

Områdelederen fortæller desuden, at hun allerede har mødt de første konkrete eksempler på, hvordan temadagen har skærpet medarbejdernes fokus på pårørendeinddragelse:

Til et opfølgningsmøde fortalte en medarbejder, at hun brugte det konkret den anden dag. Hun havde holdt et møde med en borger og havde med baggrund i temadagens pointer om forventningsafstemning været opmærksom på at spørge borgeren direkte, om det var ok, at hun involverede den pårørende i samtalen, fortæller Charlotte Færch.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02

Pårørendeinddragelse

none

Sygdom kan ændre både patientens og den pårørendes livssituation. Den pårørende kan opleve at skulle agere både støtteperson, samlever eller stedfortræder.

Læs mere om pårørendeinddragelse her.

Pårørende

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Undersøgelser og erfaringer viser, at der er for lidt fokus på pårørende til patienter med en kronisk eller langvarig sygdom. Derfor har Danske Patienter lavet et tema om pårørende.

Find temaet her.

Guides til pårørendeinddragelse

Forskning to kvinder undersøger

ViBIS har arbejdet med inddragelse af pårørende gennem længere tid – særligt i kommunerne. Det har resulteret i de værktøjer, I finder her.