Datadebat stiller patienter urimeligt ultimatum

Debat
none

Data er afgørende for kvalitetsudvikling. Debatten bevæger sig ud på et sidespor, når patienterne bliver presset til at vælge mellem datamisbrug og bedre behandling.

Indsamling af patientdata er blevet debatteret heftigt af både medier og politikere, og det puster til en dataangst blandt danskerne. Det er stærkt bekymrende, for data er altafgørende, hvis patienter skal have en bedre behandling.

Af Morten Freil, Direktør for Danske Patienter

I den seneste tid har registrering af patientdata været stærkt omdiskuteret. Det seneste eksempel så vi i debatten om de indsamlede patientdata fra almen praksis, de såkaldte DAMD-data, der i medierne generelt er blevet fremstillet som værende et overgreb på patienterne.

Faktum er dog, at vi ikke har set et eneste eksempel på, at disse data er blevet misbrugt. Når det er sagt, skal der naturligvis ikke herske nogen tvivl om, at patienterne har krav på fortrolighed og datasikkerhed, og godkendelserne skal være i orden.

Men i den nuværende debat bevæger vi os ud på et sidespor, der presser patienterne til at vælge mellem, om de vil holde deres personlige sundhedsdata tæt til kroppen for at undgå et eventuelt misbrug eller have en behandling af høj kvalitet. Og det er et helt urimeligt ultimatum, som vi ikke kan acceptere.

Ovenstående er et uddrag af et debatindlæg bragt i Altinget. Hele indlægget finder du her.