Dataindsamling er i patienternes interesse

Debat
none

Det er et misforstået hensyn, hvis man tror, at det er i patienternes interesse at begrænse muligheden for at indsamle sundhedsdata, skriver Morten Freil.

Det er et misforstået hensyn, hvis man tror, at det er i patienternes interesse at begrænse og besværliggøre muligheden for at anvende sundhedsdata til kvalitetsudvikling og forskning. Det skriver Danske Patienters direktør Morten Freil i et debatindlæg på Altinget.dk

Altinget.dk kører i øjeblikket en debatrunde om sundhedsdata. Danske Patienters direktør Morten Freil har i den forbindelse skrevet et debatindlæg. I indlægget understreger Morten Freil vigtigheden af, at sundhedsdata også i fremtiden er tilgængelig for forskningen.

Brugen af oplysninger fra patientforløb er en forudsætning for kvaliteten i det danske sundhedsvæsen. Ved hjælp af patientdata har man blandt andet opdaget, at der er en sammenhæng mellem natarbejde og risiko for kræft, og at ufaglærte dør tidligere. Den slags opdagelser vil være tæt på umulige, hvis ikke der også i fremtiden er gode muligheder for at forske i sundhedsdata, skriver Morten Freil til Altinget.dk

Meningsfulde og gennemsigtige rammer

Sundhedsdata rummer personfølsomme oplysninger, så håndteringen af dem er ikke uden dilemmaer. Ifølge Morten Freil er det derfor nødvendigt, at der bliver udviklet retningslinjer på området, som samtidigt giver plads til behandling af højeste kvalitet og tryghed i befolkningen. Nøgleordene er sikkerhed og gennemsigtighed.

I indlægget skriver Morten Freil blandt andet, at man skal afgrænse, hvilke forskere og institutioner der får adgang til personhenførbare data, og styrke kontrolsystemer til at opfange regelbrud – og have klare retningslinjer for, hvilken anonymiseringsgrad der er meningsfuld og nødvendig. Samtidig skal rammerne for indsamling og anvendelse af data være gennemsigtig for patienterne, så de ved, hvordan data bliver brugt – og hvilke videnskabelige fremskridt de er med til at skabe.

Det er et misforstået hensyn, hvis man tror, at det er i patienternes interesse at begrænse og besværliggøre muligheden for at anvende sundhedsdata til kvalitetsudvikling og forskning. Tværtimod viser undersøgelser, at patienterne bakker op om anvendelsen. Patienterne – nu og i fremtiden – har gavn af, at vi konstant bliver klogere på sammenhænge, årsager og virkninger, skriver Morten Freil.

Læs hele debatindlægget her.