Det sker igen: Skolebørn får ikke sygeundervisning på trods af lovkrav

Pressemeddelelse

Ny undersøgelse viser, at skolebørn med kronisk sygdom ikke får den sygeundervisning, de har krav på.

Børn får ikke udnyttet deres læringspotentiale, hvis de har lange perioder væk fra skolen. Derfor stiller den danske lov krav om, at børn med kronisk sygdom eller handicap har ret til sygeundervisning, hvis de har mere end tre ugers fravær. Desværre er det sjældent, at kravet bliver opfyldt – og det bekræfter ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.

Vi lavede lignende rundspørge i 2016 og fremlagde forslag til ændringer for undervisningsministeren. Den nye undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder bekræfter desværre vores resultater. Der er brug for handling nu, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Institut for Menneskerettigheders undersøgelse, der har fokus på børn med autisme eller ADHD, viser, at børn, der har lange perioder med fravær, ikke får sygeundervisning. Det skyldes blandt andet, at skolerne ikke har et system, der opfanger fraværet tidligt nok, og at der er dårlige klagemuligheder for forældrene, hvis børnene ikke får den undervisning, de har krav på.

Undervisningsminister Merete Riisager har til Information udtalt, at hun kræver skolefraværet undersøgt.

► Se undersøgelsen fra Institut for Menneskerettigheder her. 

Syv anbefalinger

Danske Patienter fremlagde allerede i december sidste år problemerne for Merete Riisager i forlængelse af den rundspørge, som organisationen gennemførte som led i projektet Skole for Mig. Desværre har det endnu ikke ført til ændringer.

Rundspørgen viste ligesom undersøgelsen fra Institut for Menneskerettigheder, at for få børn får tilbudt sygeundervisning – desuden at det først sker efter stort pres fra forældrene. Rundspørgen viste også, at der er tale om et generelt problem, der går på tværs af sygdomsområder.

På den baggrund udarbejdede Danske Patienter sammen med Skole og Forældre, Danske Skoleelever og Danske Handicaporganisationer syv konkrete anbefalinger til en national indsats mod sygefravær.

Danske Patienter anbefaler, at der skabes en national indsats for sygefravær, der støtter skolerne og forpligter dem til at håndtere børnene og deres udfordringer i samarbejde med forældrene. Det skal følges op af et skærpet tilsyn med skolerne, så man sikrer, at de følger reglerne for sygeundervisning, og forældrenes skal have bedre klagemuligheder, hvis børnene ikke får det, de har krav på efter loven.

Vi kan ikke være bekendt, at vi ikke sikrer børnene ordentlige vilkår for at følge med i skolen. Det kan have enorme konsekvenser for børnenes trivsel i skolen og muligheder i fremtiden. Fraværet kan påvirke børnenes faglige niveau i en sådan grad, at de kan have svært ved at komme videre på en ungdomsuddannelse. Vi håber, at ministeren vil bruge vores anbefalinger, så børnene får tilbudt den støtte, de har behov for, siger Camilla Hersom.

► Læs Danske Patienters indspil med anbefalingerne her. 

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Undersøgelsen fra Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder offentliggjorde deres undersøgelsen den 18. december 2018 – et år efter Danske Patienters rundspørge.

Undersøgelsen bekræfter de uheldige tendenser med mangel på sygeundervisning og stort fravær hos børn med sygdom.

Se instituttets undersøgelse her.

Danske Patienters indspil

Danske Patienter gennemførte en rundspørge blandt forældre til børn med sygdom tilbage i 2016 – og gik derefter sammen med en række andre organisationer om en række anbefalinger til undervisningsministeren.

Find indspil, rundspørge og anbefalinger her.