Fra projekter til en naturlig del af sundhedsvæsenet

Nyhed
Fra tidligere konference i Danske Patienter.

Der blev diskuteret resultater af – samt successer og faldgruber for – den brugerinddragende indsats i det danske sundhedsvæsen, da 600 deltog i den store nationale konference om brugerinddragelse.

Vi skal nu se på, hvordan vi kan bevæge os fra en spredt og projektbaseret indsats til en hverdag, hvor brugerinddragelse er en naturlig del af det danske sundhedsvæsen.

Sådan cirka lød det fra den danske sundhedsminister, Sophie Løhde, da hun indtog talerstolen den 25. oktober i Kolding. Og ja, det er vigtigt at se på, hvordan vi får alle de gode initiativer og erfaringer med inddragelse af patienter og pårørende spredt fra de enkelte kommuner og hospitalsenheder til det ganske land. 

Billeder fra konferencen

Nederst i denne artikel finder du en række billeder fra dagen.

Fotograf: Sanne Vils Axelsen.

Og ja, der er stadig mange udfordringer forude, men konferencen gjorde det også klart, at det danske sundhedsvæsen har rykket sig markant de seneste fem år. Selv om Danmark stadig ligger efter lande lande som Canada, England og Australien, så er udviklingen værd at lade sig begejstre af.

Det er virkeligt imponerende, hvor langt vi er nået. Vi gennemførte en måling i 2013, der viste, at der var omkring 300 projekter i gang på de danske hospitaler – nu er der over 800. Det vidner om, at der virkelig sker noget derude. Men selvfølgelig stopper udviklingen ikke her – Canada har arbejdet med brugerinddragelse i 25 år, og selv om de er en del længere end vi, så er de heller ikke i mål endnu. Så det er vigtigt, at det er noget, vi arbejder videre med, understreger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og ViBIS.
Se video-interview med den canadiske professor Dawn Stacey, der giver en status over, hvor langt Danmark er, og hvad der skal til for at få succes med inddragelse.

Det var Danske Patienter, ViBIS, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL, der stod bag konferencen. Og parterne vurderer, at det er et stærkt signal om, at inddragelse er højt prioriteret i sundhedsvæsenet, når 600 mennesker vælger at dukke op.

Det er tredje gang vi holder sådan en konference, og det er imponerende, at så mange virkelig vil inddragelse. Det ser vi positivt på, siger vicedirektør og konferencearrangør Annette Wandel fra Danske Patienter.

Powerpoints fra dagen

Oplægsholderne på konference den 25. oktober 2016 har sendt os deres powerpoint-præsentationer.

Du finder en oversigt over dem her.

Sundhedsvæsenet og design

Sundhedsvæsenet kan lære noget af den måde, man tænker på, når man udvikler design. Det mener vicedirektør Sune Knudsen fra Dansk Design Center.

Læs mere her.

Flere vælger at behandle sig selv

hjemmedialyse_copy.jpg

På Aarhus Universitetshospital har man under indsatsen Det Brugerinddragende Hospital arbejdet med metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling. Det har blandt andet resulteret i, at flere patienter vælger at behandle sig selv i hjemmet. 

DR valgte at bringe et indslag et indslag om sagen i nyhederne 18.30 den 25. oktober.

Se indslaget og læs mere her.

Hvem sagde hvad?

hashtag16.png

Der blev tweetet gennem hele konferencen under hashtagget #inddrag16. Tjek det ud og se, hvem der egentligt sagde hvad på dagen.