God aftale om at sikre lægedækning til alle patienter

Nyhed

Problemet med lægemangel er stort. Derfor glæder det Danske Patienter, at der i dag er indgået en politisk aftale, som skal dæmme op for problemet. Men de kommende overenskomstforhandlinger bliver afgørende for aftalens effekt.

Alle danskere skal have adgang til lægehjælp af høj kvalitet – uanset hvor i landet de bor. Det har imidlertid været en udfordring at sikre lægedækning i nogle områder i Danmark – et problem, som Danske Patienter længe har italesat.

Derfor glæder det Danske Patienter, at der i dag er landet en politisk aftale om bedre lægedækning. Ifølge Danske Patienter er det overordnet set en god aftale med flere positive elementer, men hvorvidt aftalen løser problemerne afhænger nu af PLO og Danske Regioner.

Nu er det op til parterne

Ved overenskomstforhandlinger skal parterne forhandle honoraromlægning, hvilket netop er et af tiltagene i den politiske aftale.

Med en omlægning af honorarer får lægen højere takster for behandling af udsatte borgere og kronisk syge patienter, og det kan ifølge Danske Patienter gøre det mere attraktivt for læger at søge arbejde i udsatte boligområder og uden for de store byer, hvor der ofte bor mange ældre og kronikere.

Med aftalen har man sikret, at de lovgivende rammer gør det muligt at løse problemerne, ligesom der også er sat midler af til en omlægning af takster. Men om det rent faktisk kommer til at ske, afhænger af de parter, der skal forhandle overenskomst, siger Danske Patienters formand Camilla Hersom.

Problemet er akut

Selvom Danske Patienter overordnet set er positive omkring aftalen, mener formand Camilla Hersom dog også, at aftalen kunne have været mere vidtgående.

Lægemanglen er for mange patienter så akut, at vi gerne havde set mere vidtgående tiltag, der kunne afhjælpe problemet hurtigere – for eksempel ved at give regionerne mere fleksible muligheder for at oprette regionsklinikker, siger Camilla Hersom.

Nye organiseringsformer er ifølge Danske Patienter umiddelbart en fornuftig måde at sikre god lægedækning på relativt hurtigt. Derfor håber Danske Patienter også, at opfordringen i aftaleteksten om at udnytte muligheden for forsøg med nye organiseringsformer bliver taget alvorligt.

Politisk aftale om bred lægedækning

Læs hele aftaleteksten her.

Læs også

none

Danske Patienter: Godt, at politikere vil lægemanglen til livs.