Gode elementer på sundhedsområdet i regeringens nye udspil

Pressemeddelelse
none

Regeringens udspil ”Tættere på II” rummer flere gode elementer på sundhedsområdet, vurderer Danske Patienter. Det er dog afgørende, at det sundhedsudspil, som regeringen kommer med i efteråret, rummer forpligtende initiativer, hvis de gode visioner samlet set skal gøre den nødvendige forskel for patienterne.

Bedre lægedækning, styrket akutfunktioner og nye sundhedstilbud tættere på borgerne. Det er nogle af de ting, som regeringen vil løfte med et nyt udspil “Tættere på II”. Danske Patienter tager godt imod udspillet:

Der er flere gode elementer i udspillet, som har potentiale til at skabe et sundhedsvæsen med bedre sammenhæng for patienterne. Dét er der hårdt brug for, siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter.

Nærhed må ikke ske på bekostning af kvalitet

Regeringen foreslår blandt andet, at der bliver etableret op mod 20 nærhospitaler i de områder, hvor borgerne i dag har langt til et hospital. Danske Patienter mener, at det er fornuftigt at rykke visse behandlinger tættere på mennesker med kronisk sygdom, så de slipper for lang transport i en hverdag med begrænset overskud:
 

Men vi er selvfølgelig optaget af, at det ikke sker på bekostning af kvaliteten i patienternes behandling – det må for alt i verden ikke være første skridt til at rulle specialiseringen tilbage, siger Klaus Lunding og fortsætter:

Og så er det afgørende, at nærhospitalerne ikke bliver en ekstra silo i samarbejdet mellem kommuner, almen praksis og hospitaler.

Godt med nye organisationsformer i almen praksis

Med udspillet får regionerne blandt andet friere rammer til at etablere alternativer som supplement til almen praksis – for eksempel licens- og regionsklinikker. Samtidig skal en større del af lægernes uddannelse foregå ude i klinikkerne, ligesom lægerne får mulighed for at tage flere patienter ind, hvis de ansætter ekstra praksispersonale.

De forslag får opbakning fra Danske Patienter, fordi det kan være med til at sikre, at patienter får bedre adgang til en praktiserende læge – både på kort og lang sigt. Undersøgelser fra Yngre Læger viser for eksempel, at 39 procent af medlemmerne godt kan se sig selv arbejde i en regionsklinik, så potentialet for at mindske lægemanglen er stort.

Det er den rigtige vej at gå, at man tænker i nye organisationsformer som eksempelvis regionsklinikker. I udmøntningen af forslaget er det helt afgørende, at man også fjerner den tidsbegrænsning på seks år, som der er i dag, så det bliver attraktivt for både læger og patienter at vælge regionsklinikkerne. Det er forudsætningen for at skabe den nødvendige kontinuitet, siger Klaus Lunding og henviser til en ny undersøgelse fra Danske Patienter som viser, at danskernes ønsker og behov i forhold til almen praksis er meget forskellige, og at de ikke bliver imødekommet i de nuværende kliniktilbud.

Danske Patienter opfordrer regeringen til at nedsætte en ekspertgruppe, der skal se på, hvordan fremtidens almen praksis kan se ud, så den både imødekommer lægernes og patienternes behov.

Kommende sundhedsaftale bliver afgørende

Overordnet set mener Danske Patienter, at der er lagt nogle gode spor med udspillet, som sammen med regeringens kommende sundhedsudspil kan skabe positiv forandring for patienter og pårørende. Det hele står og falder dog med, hvad regeringen konkret præsenterer senere på året.
 

Hvordan skal nærhospitalerne ledes, hvordan skal de hænge sammen med sundhedsklyngerne og hvordan vil man sikre, at det ikke bare bliver en ny silo, hvor patienterne farer vild? Det bliver afgørende spørgsmål i udmøntningen af regeringens forslag, som patient- og pårørendeforeninger ser frem til at bidrage til, siger Klaus Lunding og slutter:

Det bliver også afgørende, at man forpligter kommunerne på kvaliteten, når de skal løfte en større opgave i sundhedsvæsenet – og så skal kompetencerne naturligvis følge med. Det gælder også på plejehjemmene. Hvis der også efter en ny sundhedsaftale er 98 forskellige standarder, så har regeringen ikke løst udfordringen med geografisk ulighed i sundhed.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42