Multisygdom bliver nedprioriteret

Nyhed
none

1,2 millioner danskere lider af mere end én sygdom og er derfor det, man kalder multisyge. Disse patienter har det særligt svært i sundhedsvæsenet.

Disse patienter har det særligt svært i sundhedsvæsenet, der primært opbygger kompetencer inden for enkelte specialer – og ikke fokuserer på sammenhængen mellem sygdomme.

Et stigende antal af danskere får en kronisk eller alvorlig langvarig sygdom, som de skal lære at leve med i hverdagen – og som de skal i behandling for. En stor andel af disse danskere får faktisk mere en blot én sygdom, og det betyder, at deres behandling bliver mere kompliceret – og ikke længere tilhører ét lægefagligt speciale.

Vi ser, at der sker en kraftig ændring af sygdomsbilledet. Patienter får mere og mere komplekse forløb – og der er ikke to patienter, der er ens. Samtidigt udvikler sundhedsvæsenet sig i retning af specialisering og standardisering. Det er på mange måder godt, da man samler viden om de enkelte sygdomme og dermed bliver bedre til at behandle disse, men det er også skidt, fordi man derved fravælger at tænke på tværs af de forskellige sygdomme. Det rammer de multisyge hårdt, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Bliver mere syge

Denne patientgruppe har brug for et sundhedsvæsen, der tager dem ind og behandler deres sygdomme under ét – som en samlet udfordring. I dag er det stort set op til den multisyge selv at holde hoved og hale i de forskellige sygdomme.

Det betyder, at de ikke bliver optimalt behandlet – at de ender med at blive mere syge end nødvendigt. Og når de skal rende fra den ene konsultation til den anden, bliver deres hverdag og arbejdsliv sat hårdt under pres. De får simpelthen en dårligere behandling end de patienter, der passer ind i de specialiserede pakker, siger Morten Freil.

Problemet ligger ikke kun i organiseringen af sundhedsvæsenet – men også i forskningen på området, eller manglen på samme. Mange forskere vælger multisygepatienter fra, og derfor bliver det umuligt at indsamle mere viden om deres behov og måden, hvorpå sygdommene spiller sammen.

Danske Patienter har lavet et onlinetema om multisygdom. Du kan se det her.

Emne