Nødvendigt med digitalt samarbejde om komplekse patientforløb

Høringssvar
none

Det er positivt, at ministeriet med et nyt projekt vil styrke det digitale samarbejde på tværs af sundhedsvæsenet, mener Danske Patienter. Men patienter bør også kunne frabede sig registrering.

”Hvornår er min næste aftale på hospitalet? Hvem er min kontaktperson? Og hvad er det, jeg har aftalt med min læge?”

Det kan være en jungle for patienter at finde rundt i deres oplysninger om aftaler, planer og kontakter i sundhedsvæsenet – især hvis man har flere og komplicerede sygdomme, hvor både hospitalet, lægen og kommunen er involveret.

Derfor er det ifølge Danske Patienter positivt, at Sundheds- og Ældreministeriet fra 1. august 2017 vil igangsætte programmet ”Digitalt samarbejde om komplekse patientforløb”. Her kan både patienter og sundhedspersoner få adgang til informationer om patienters aftaler, stamkortsoplysninger, kontakter, planer og indsatser.

Et skridt i den rigtige retning

Ministeriet har netop sendt en bekendtgørelse om nationalt patientregister (NPI) i høring, som skal sikre, at adgang til data om patientens aftaler kan ske med hjemmel i lovgivningen.

Danske Patienter roser initiativet i sit høringssvar til bekendtgørelsen og kalder det et skridt i den rigtige retning. Det er helt nødvendigt med et styrket digitalt samarbejde på tværs af sundhedsvæsenets aktører, og det vil gavne patienternes forløb.

Dog har Danske Patienter en enkelt bemærkning, som går på, at patienter bør have mulighed for at 'blænde' data i NPI, da der er tale om personfølsomme oplysninger på CPR-niveau. Det indebærer blandt andet, at patienterne i tilstrækkelig grad informeres om muligheden for at frabede sig registrering af aftaler i NPI.

Læs høringssvaret her.

It i sundhedsvæsenet– hvad mener Danske Patienter?

none

Der skal satses langt mere på udvikling af it i sundhedsvæsenet, der kan understøtte patienternes adgang til egne data og kommunikationsmuligheder via nettet med andre patienter og sundhedspersonale, mener Danske Patienter.

Læs Danske Patienters politik på området her.