Nyt projekt vil øge lighed i sundhed

Nyhed
none

Multisyge med korte uddannelser klarer sig dårligere i sundhedsvæsenet.

Patienter med flere diagnoser og en kort uddannelsesbaggrund ender med langt dårligere behandlingsresultater end de ressourcestærke patienter. Det vil man lave om på i et nyt dansk forskningsprojekt.

CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland, Danske Patienter og Klinik for Multisygdom sætter fokus på uligheden i sundhed. Parterne er gået sammen i et forskningsprojekt, der gennem blandt andet interview med patienter tre forskellige steder i landet vil undersøge, hvilke muligheder der er for at gøre det danske sundhedsvæsen mere tilgængeligt og bedre rustet til at tage sig af ressourcesvage patienter med flere samtidige diagnoser.

Man ved fra en række undersøgelser, at multisyge klarer sig dårligere i sundhedsvæsenet, og meget tyder på, at det specialiserede sundhedsvæsen er en af årsagerne til dette.

Multisyge har særlige behov

For mange patienter med multisygdom og få ressourcer er det en stor opgave at håndtere egen sygdom og få hverdagen til at hænge sammen. Derfor er formålet med det nye forskningsprojekt at kortlægge denne patientgruppes særlige behov og samtidigt at give et bud på strategier, der kan hjælpe denne patientgruppe med at håndtere sygdom og behandling.

Det er en udsat gruppe i et stadigt mere specialiseret sundhedsvæsen. Lægerne bliver konstant dygtigere til at behandle de enkelte sygdomme, men er ikke nær så gode til at samarbejde på tværs af specialerne. Derfor falder mange multisyge ned mellem stolene, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Antropolog og seniorkonsulent Lisbeth Ørtenblad fra CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland uddyber:

Ved at følge patienterne i deres hverdag kan vi blive klogere på, hvordan de prioriterer, vælger og fravælger de forskellige sundhedstilbud, og på hvilke barrierer de oplever i samarbejdet med de sundhedsprofessionelle. På den måde kan patienterne hjælpe med at udpege særlige udfordringer i tilrettelæggelsen af behandlingen.

Kortuddannede er mere udsatte

Multisyge med en kort uddannelse er særlig udsatte, og derfor er det denne gruppe, som forskningsprojektet vil centrere sig om. Det er ambitionen, at parterne i forskningsprojektet vil udvikle konkrete anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet kan imødekomme de komplekse udfordringer, som netop denne patientgruppe står overfor.

Projektet skal således bidrage til, at patienterne får et mere overkommeligt behandlingsforløb – og dermed et bedre resultat af deres behandling.

Projektet er støttet med en million kroner fra SATS-puljemidlerne.

Læs en beskivelse af projektet på CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjyllands hjemmeside.