Organisationer i fælles appel: Saml ansvaret for sundhed og ældre under samme myndighed

Pressemeddelelse
Hus delt i to_sektor_sammenhæng

Tiden er inde til en ambitiøs reform af det danske sundhedsvæsen. Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen opfordrer i et åbent brev regeringen til at samle ansvaret for sundhed og ældre under samme myndighed.

I dag er delt myndighedsansvar en væsentlig hindring for sammenhæng i opgaverne og ensartet kvalitet i sundhedsindsatserne. Det står sort på hvidt i Sundhedsstrukturkommissionens omfattende rapport. Det er også den virkelighed, som rammer de mennesker, der har brug for behandling i vores sundhedsvæsen. 

Derfor retter nogle af landets største organisationer nu en direkte appel til regeringen forud for de politiske forhandlinger om en sundhedsreform.

Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen opfordrer konkret regeringen og Folketingets partier til at samle ansvaret for drift og udvikling af sundheds- og ældreområdet – inklusive plejehjem – under samme myndighed. 

De tre organisationer, som repræsenterer henholdsvis 900.000, 400.000 og 1 million medlemmer, mener, at politikerne er nødt til at tænke stort og ambitiøst, hvis sundhedsvæsenet i fremtiden skal kunne tilbyde sundheds- og omsorgsindsatser med høj kvalitet og effektivitet. 

Klaus Lunding, formand for Danske Patienter, udtaler: "Patienter bliver alt for ofte kastebolde i et system, hvor kassetænkning trumfer faglighed. Det går ud over deres livskvalitet og udgør en ekstra belastning for både patienten og de pårørende. En stor reform af sundhedsvæsenet kræver politisk mod, men regeringen og partierne har patientforeningernes fulde opbakning til at gå ambitiøst til værks. Momentum er der – nu må de tage fat om nælden rod."
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, udtaler: "Nu skal der tages ansvar for borgernes forløb i sundhedsvæsenet. I dag møder mennesker med handicap et system, hvor lægerne på sygehuset siger én ting, men kommunen vælger at gøre noget andet. Det betyder, at borgerne falder mellem flere stole, når de for eksempel har brug for specialiseret genoptræning eller hjælpemidler efter behandling på sygehuset. Der er brug for, at politikerne sætter ambitionsniveauet højt og samler alle sundhedsopgaver under samme myndighed."
Bjarne Hastrup, administrerende direktør for Ældre Sagen, tilføjer: "Ældre patienter kan ikke vente længere. Deres trivsel, forebyggelse, behandling, pleje og genoptræning har alt for længe lidt under en sektoropdeling, der ikke giver mening for patienterne. Politikerne skal turde træffe modige beslutninger på patienternes vegne. Ansvaret for sundheds- og ældreområdet skal samles under samme myndighed, mens opgaverne kan løftes der, hvor de løses bedst. Men det haster. Prognoserne anslår, at der vil være 144.000 flere 80+-årige i 2035 i forhold til de 320.000 i 2024. Det vil være en samlet stigning på 45 procent."

Sundhedsstrukturkommissionen er kommet med gode tværgående anbefalinger om praksissektor, digitalisering, fordeling af ressourcer og indsatser for mennesker med psykisk sygdom. Anbefalingerne bør under alle omstændigheder indføres, men de kan og må ikke stå alene, mener de tre organisationer:

Patienter og sundhedsvæsenets sammenhængskraft kalder på sektoruafhængige pleje- og behandlingstilbud. Nu.
- står der i det åbne brev.

Download dokumenter

Om organisationerne bag appellen

Danske Patienter er paraplyorganisation for 105 patient- og pårørendeforeninger, og repræsenterer 900.000 mennesker med kronisk og langvarig sygdom i Danmark.

Danske Handicaporganisationer er det fælles talerør for 36 handicaporganisationer, der tilsammen har ca. 400.000 medlemmer inden for alle typer af handicap.

Ældre Sagen er en socialhumanitær organisation, der repræsenterer 1.000.000 medlemmer og arbejder både på samfundsplan og via frivillige i 215 lokalafdelinger for, at alle skal kunne leve et godt liv hele livet.