Pårørende bliver svigtet

Nyhed

Ny undersøgelse viser, at pårørende til alvorligt syge bliver overladt til sig selv i en sådan grad, at de risikerer selv at ende som patienter. Danske Patienter kender problematikken alt for godt.

For lidt information om behandlingsforløbet og manglende opmærksomhed på de udfordringer, man som pårørende til en alvorligt syg tumler med. Sådan er virkeligheden for mange pårørende – og det i en sådan grad, at de risikerer selv at blive syge, fordi de ikke får den nødvendige støtte.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som endnu ikke er offentliggjort. Her svarer seks ud af 10 pårørende til kræftpatienter, at de har følt sig en del eller meget stressede som følge af patientens sygdom. Over halvdelen savner information fra læger og sygeplejersker.

Problemet er velkendt

Det er ikke nyt for Danske Patienter, at pårørende går ned med stress, depression og fysisk ubehag. Projektleder i Danske Patienters videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet Alexandra Jønsson hører tit historier fra pårørende, der bliver overset.

Vi kender til en datter, der i lang tid ikke kunne få noget at vide om faderens hjernetumor, fordi personalet glemte at fortælle hende, at hendes far var døende. Og faderen havde ikke længere selv et sprog og kunne derfor ikke selv fortælle det til hende. Hun endte derfor med at stå ude på sygehusets gang og råbe efter en sygeplejerske: ’Skal min far dø eller hvad?’, fortæller Alexandra Jønsson til Kristelig Dagblad.

Selvom et enkelt spørgsmål om, hvordan det går, kan betyde alverden for de pårørende, er der ingen nationale retningslinjer eller lovgivning for, hvordan læger og sygeplejersker skal hjælpe og støtte de pårørende.

Det danske sygehusvæsen er ikke godt nok til at tage sig af de pårørende, og når de pårørende endelig bliver set, er det vidt forskelligt, hvilken grad af information de får, og hvordan de får den. Det holder ikke, siger Alexandra Jønsson til Kristelig Dagblad.

De pårørende er en ressource

Mens patienter er gået fra at være mere passive og sengeliggende til i højere grad end tidligere at blive inddraget i planlægningen af deres behandling, får de pårørende en mere central rolle – en rolle, som mange oplever som et pres.

Danske Patienter håber derfor, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på problemet – for der er i høj grad brug for de pårørendes ressourcer i et sundhedsvæsen, hvor patienter bliver udskrevet meget hurtigt og selv skal klare en del af behandlingen.

Derfor har Danske Patienter tidligere anbefalet en række konkrete tiltag, der skal sikre de pårørende bedre muligheder for støtte – blandt andet tilbud om samtaler og forpligtende nationale retningslinjer.