Pårørende vil have bedre information

Nyhed
none

Mange pårørende efterspørger bedre information fra de sundhedsprofessionelle, når en af deres kære bliver alvorligt syg.

Det er ofte svært for patienter og pårørende at finde den information, de har behov, i et forløb med alvorlig sygdom. Danske Patienter foreslår, at der skabes en samlet platform for information, så både patienter og pårørende får en nemmere adgang til den viden, de efterspørger.

Vores erfaring viser, at mange pårørende har et udækket behov for information, når en af deres kære bliver ramt af alvorlig sygdom eller en ulykke. Som det ser ud i dag, er det svært at finde en enkelt indgang til den nødvendige information, og det er frustrerende for de pårørende, understreger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Pårørende vil vide mere end patienter

Seniorforsker, læge og ph.d. Lone Ross Nylandsted fra Bispebjerg Hospital arbejder med patienter og pårørende i relation til kræft, og hun fortæller, at pårørende ofte har behov for at vide mere end patienterne.

Der kan være meget forskellige behov i forhold til, hvad og hvor meget man vil vide som henholdsvis patient og pårørende. Min erfaring er, at patientens behov ofte er mindre end den pårørendes, fordi der er nogle ting, man som patient i en svær situation enten ikke kan overskue eller som er ubehagelige at kende til, forklarer hun.

Da patienter og pårørende i dag ofte modtager information på samme tid, kan det ifølge Lone Ross Nylandsted være svært for de sundhedsprofessionelle at gennemskue, hvad man skal informere om, og hvad man skal lade ligge.

Mulighed for samtale

Danske Patienter foreslår blandt andet derfor, at pårørende til en alvorligt syg eller ulykkesramt får tilbud om en eller flere samtaler med sundhedsprofessionelle, så de har mulighed for at spørge om nogle af de ting, de ikke har lyst til at tale om foran patienten.

En samtale giver også mulighed for, at de sundhedsprofessionelle og de pårørende kan afstemme deres forventninger til patientens sygdomsforløb. De pårørende kan ved sådan en samtale blandt andet give udtryk for i hvilket omfang, de ønsker at være inddraget i patientens forløb, siger Lars Engberg.

Danske Patienter har lavet et tema om pårørende – se temaet her.

Læs også Danske Patienters politiske indspil om rettigheder til pårørende.

Læs mere

Se Danske Patienters tema om pårørende her.

Se indspillet Fokus på pårørende kræver en aktiv indsats.