Rapport: Unødvendige amputationer kunne være undgået

Nyhed
Benamputation

National kortlægning af amputationer viser store regionale forskelle – og slår fast, at nogle amputationer kunne være undgået. Danske Patienter finder det ubegribeligt, at man ikke har reageret på advarsler og brugt kvalitetsdata til at standse problemet tidligere.

I dag er en længe ventet rapport om amputationer i samtlige regioner blevet offentliggjort. Rapporten giver klare indikationer på, at en række amputationer kunne være undgået, hvis der langt tidligere var blevet reageret på advarslerne fra de faglige miljøer. Eksempelvis er amputationsraterne halvt så store i Region Nordjylland i forhold til Region Sjælland, og det kan ikke forklares med forskellige befolkningssammensætninger.

Ifølge Danske Patienter er det ubegribeligt, at man ikke langt tidligere har reageret på advarsler fra de faglige miljøer og brugt de kvalitetsdata, der gennem alle årene er blevet indsamlet, til at komme frem til de konklusioner, som man har offentliggjort i dag.

Det kunne utvivlsomt have ført til færre amputationer, så man havde skånet patienter for fysiske smerter og nedsat livskvalitet. Det er også dyrt for samfundet i form af operationer, genoptræning, rehabilitering, hjælpemidler og flere efterfølgende kontakter til sundhedsvæsenet, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og understreger:

Det skriger til himlen, at ressourcerne ikke i stedet investeres i forebyggende behandlinger og i styrket tværfagligt og tværsektorielt samarbejde til gavn for patienter og samfund.


Regioner skal lære af hinanden

Selvom rapporten konkluderer, at der ikke er påvist en egentlig direkte årsagssammenhæng mellem øget forebyggende kirurgisk indsats og færre amputationer, så er der klare indikationer på, at øget forebyggende behandling er en væsentlig årsag til færre amputationer i Region Nordjylland og Region Hovedstaden.

Danske Patienter bakker derfor op om rapportens anbefalingen om, at regionerne nu bør lære af de regioner, som gør det godt, så de øvrige regioner kan implementere nødvendige tiltag til at nedbringe amputationsraterne.

Her er det vigtigt, som det også anbefales i rapporten, at man ikke alene fokuserer på de forebyggende behandlinger, men også struktur og organisering, hvor tværfagligt og tværsektorielt samarbejde kan have betydning for patientens forløb, mener Danske Patienter.

Men det haster – for hver dag der går, risikerer patienter at blive amputeret unødigt, siger Morten Freil og slutter:

Og så bør det være en lære til regionerne generelt om at lytte til advarsler fra faglige miljøer og patienter, og i langt højere grad anvende indsamlede kvalitetsdata til at belyse og forbedre kvalitet. Der indsamles et hav af kvalitetsdata, men eksemplet med amputationer viser desværre, at data ikke anvendes i tilstrækkelig grad.