Svigt af børn som pårørende sætter spor i voksenlivet

Nyhed
none

Børn, der er pårørende til kronisk syge, har behov for støtte, men de får det desværre sjældent, mener Danske Patienter. Nu viser ny undersøgelse, at det har konsekvenser langt ind i voksenlivet.

Det kan være en voldsom omvæltning, hvis man som barn oplever, at ens mor eller far bliver ramt af en kronisk sygdom. Børn, som er pårørende, er ifølge Danske Patienter en overset gruppe i sundhedsvæsenet, som alt for sjældent modtager den nødvendige støtte. Nu peger en ny undersøgelse på konsekvenserne af manglende tilbud til børn, hvis forældre er kronisk syge. 

Hvis der ikke bliver taget hånd om det, kan det – som denne undersøgelse også viser – give dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet og sværere sociale vilkår på sigt . Derfor skal der tidligere tages hånd om børnene, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter, til Ritzau.

Har konsekvenser på lang sigt

Undersøgelsen, der er en ph.d-afhandling fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, viser, at voksne voksne børn af forældre med sclerose har større risiko for at komme på førtidspension eller blive arbejdsløse. 

Ifølge undersøgelsen klarer børnene sig i 9. klasse signifikant bedre end andre børn, men efter endt uddannelse begynder de at tabe højde og falder i højere grad ud af arbejdsmarkedet end baggrundsbefolkningen. Allerede som 30-årige har de en 11 procent forhøjet risiko for arbejdsløshed og en 31 procent øget risiko for at modtage førtidspension end andre 30-årige. Og skævheden fortsætter helt op i 50-års alderen.

Loke isolerede sig socialt

Loke Telling er et af de børn, der er vokset op som pårørende barn. Det har påvirket ham socialt og psykisk, og det har haft konsekvenser for hans skolegang.

Læs Lokes historie her.

Et generelt problem

Resultatet af ph.d-afhandlingen er et generelt problem for børn, som er pårørende på tværs af diagnoser. Det satte Danske Patienter blandt andet fokus på i sommeren 2016 med en stor rundspørge blandt medlemsforeningerne, som viste, at det haltede med støtten til de pårørende børn. Samtidig viste rundspørgen også, at det påvirkede børnene psykisk,

Børn af både fysisk og psykisk syge forældre i dén grad mangler tilbud. Det kan have alvorlige konsekvenser i form af stress, der sætter sig dybt i børnene og kan udvikle sig til længerevarende angst og depression, siger Morten Freil.

Pårørende børn bliver overset

none

I sommeren 2016 foretog Danske Patienters medlemsforeninger en rundspørge om børn som pårørende. Rundspørgen viste blandt andet, at:

  • Mellem 60 og 70 procent mener ikke, at der har været relevante tilbud om støtte til det pårørende barn.
  • Halvdelen af de pårørende børn udsættes for stress – og 16 procent oplever symptomer på angst og depression.

Læs hele rundspørgen her.