Udkast til epidemilov er blevet bedre i andet forsøg

Høringssvar
Illustration af diplom

Mange gode ændringer i det nye udkast til epidemilov, som regeringen har sendt i høring igen. Dog stadig enkelte uklarheder, der bør rettes.

Danske Patienter er glade for at se, at flere af de kommentarer, vi havde til det forrige udkast til epidemiloven, er blevet taget i betragtning i det nye udkast.

Som eksempel er det således positivt, at der med det nye lovforslag er lagt op til større gennemsigtighed i - og bedre parlamentarisk kontrol af - beslutningsprocesserne sammenlignet med den nuværende lovgivning og tidligere lovforslag.

Det er også positivt, at der nu er lagt op til tidsbegrænsning af foranstaltninger og restriktioner, der sættes i kraft med udgangspunkt i epidemiloven. Det er med til at sikre, at loven kommer til at overholde proportionalitetsprincippet – altså, at enhver foranstaltning skal være nødvendig, så kortvarig som mulig og stå i et rimeligt forhold til formålet.

Vi er også tilfredse med, at regeringen nu udtrykkeligt understreger, at der ikke kan anvendes magt eller iværksættes straffesanktioner i relation til regler om vaccination.

Stadig behov for justeringer

Der er dog stadig nogle uklarheder, der bør rettes.

Blandt andet bør det klart fremgå af loven, at beslutninger vedrørende indgribende foranstaltninger altid skal ske ud fra faglige vurderinger og efter rådgivning fra fx relevante styrelser.

Det er også vigtigt at bemærke, at den kommende Epidemikommission husker at invitere personer med sundhedsfaglig baggrund, viden om og kendskab til sygdomme som fx hjertekarsygdomme, lungesygdomme, gigtsygdomme, kræftsygdomme, diabetes, Parkinsons sygdom og ikke mindst demenssygdomme med til møder, hvor forholdene på plejehjem drøftes. Som paraplyorganisation for patientforeninger, der repræsenterer flere af de nævnte sygdomme ser Danske Patienter sig selv som en oplagt kandidat.

Desuden savner vi en konkret definition på, hvad begreberne ”nære pårørende” og ”kritisk syg” betyder, når der i lovens bemærkninger står, at ”besøgsrestriktioner ikke kan omfatte nære pårørende i tilfælde, hvor der er tale om et uopsætteligt besøg til en kritisk syg person.”

Læs hele Danske Patienters høringssvar her.