Nu kan alle kommuner hjælpe pressede pårørende

Nyhed
none

Bedre trivsel og egenomsorg. Det er, hvad pårørende har oplevet efter at have været på kursus, hvor de lærer at tackle hverdagen. Nu kan alle kommuner få økonomisk støtte til at hjælpe pårørende.

Hverdagen som pårørende er ikke let. Når for eksempel et familiemedlem får en sygdom, oplever mange pårørende, at de både skal være psykolog, assistent og ven på én og samme tid – samtidig med, at de selv skal finde sig til rette i den nye tilværelse.

Tema om pårørende

Et stort antal danskere er pårørende til et menneske med langvarig sygdom – for eksempel en ægtefælle eller forælder med kræft, demens, sclerose eller en blodprop eller en søster, bror eller god ven, der har depression eller slås med tilbagevendende angstanfald.

Læs mere om pårørende og deres udfordringer i vores tema her.

For nogle pårørende er det så hårdt, at de selv ender med at blive syge. Ifølge tal fra Bedre Psykiatri, har næsten hver fjerde pårørende har haft orlov, været sygemeldt eller arbejdet på nedsat tid, mens en rapport fra Epilepsiforeningen viser, at hver anden pårørende udviser symptomer på PTSD, og at de har en øget forekomst af angst og depression.

Pulje på 15,8 millioner kroner

Flere kommuner er derfor begyndt at forebygge mistrivsel og sygdom hos de pårørende med mestringskurset ”Lær at tackle hverdagen som pårørende”.

Kurserne bygger på kognitiv indlæringspsykologi og kursusprogrammet er udviklet på Stanford University på baggrund af erfaringer med sygdomsspecifikke kurser for patienter med kronisk sygdom.

I Danmark er det Komiteen for Sundhedsoplysning, som udbyder programmet til kommuner og brugerorganisationer.

33 kommuner har allerede tilbuddet, men med et nyt satspuljeforlig er der afsat 15,8 millioner kroner, så pårørende i alle landets kommuner får mulighed for at komme på kurset.

Læs mere om kurset "Lær at tackle hverdagen som pårørende" her.



Gode resultater

En evaluering af kurset viser, at kursisterne får det markant bedre efter kurset. Blandt andet ser man, at:

  • 71 procent har opnået bedre trivsel.
  • 30 procent flytter sig fra høj risiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko.
  • 85 procent er blevet bedre til at passe på sig selv.
  • 78 procent har fået redskaber til at tackle symptomer såsom træthed, stress eller tristhed.
  • 93 procent er blevet bedre til at bruge deres netværk.
  • 93 procent er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.