Der er brug for en samlet plan for sundhedsvæsenet

Nyhed

Dårlig sammenhæng, ulighed og mangel på tilgængelighed – der store problemer i sundhedsvæsnet, som vi skal have løst. Regeringen bør lave en helhedsplan, der tager hånd om udfordringerne.

Under valgkampen lød det fra Socialdemokraterne, at der ville ske ændringer i sundhedsvæsenet fra dag ét. Og i deres sundhedsudspil præsenterede de tiltag, der blandt andet skulle skabe bedre sammenhæng, behandling til tiden og lige behandling for alle.

Men i sin åbningstale til Folketinget talte statsminister Mette Frederiksen om at nedsætte forventningerne til her-og-nu-forbedringer i sundhedsvæsenet.

Danske Patienter mener dog, at det er vigtigt at få taget hul på en helhedsplan for sundhedsvæsenet allerede nu.

Udfordringerne i sundhedsvæsenet er så store, at det er brug for handling. Derfor er vi også glade for det sammenshængsudspil, som Kommunernes Landsforening netop er kommet med. Dette udspil er dog langt fra nok til at gøre en forskel, så derfor er der brug for, at regeringen sætter sig i spidsen for udviklingen af en sundhedsplan, der dækker hele sundhedsvæsenet, udtaler direktør Morten Freil.

Sammenhæng på tværs

En samlet plan for sundhedsvæsenet skal ifølge Morten Freil blandt andet indeholde fælles finansiering og fælles ledelse af en række tilbud, der går på tværs af sundhedsvæsenets sektorer.

Vi ved, at de forskellige incitamenter i regioner, kommuner og almen praksis spænder ben for den gode behandling – og det er patienterne, der taber. Det kan fælles finansiering og fælles ledelse på tværs være med til at dæmme op for, siger han.

Hos Enhedslisten – regeringens støtteparti – er de enige i, at samarbejdet mellem sektorerne skal styrkes, og at der skal laves fælles budgetter.

Det vigtigste er ikke, hvem der løser sundhedsopgaverne – men at de bliver løst. Der er brug for en treenighed mellem sektorerne, siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Fælles løsninger er dog ikke det eneste, der skal til. Derfor er Danske Patiener også glade for, at regeringen i sidste uge tog pænt imod det arbejde og de anbefalinger om ulighed i sundhed, som organisationen præsenterede. 

Kampen mod ulighed er en god begyndelse. Det er komplekst at lave en sundhedsplan, der tager fat om de helt store udfordringer – og derfor er det fristende at udskyde arbejdet, men vi skal i gang nu, og vi tror på, at regeringen er klar. Og vi vil selvfølgelig hellere end gerne bidrage med patienter og pårørendes vigtige perspektiv, siger Morten Freil.

Læs også: Et bedre sundhedsvæsen - ni forslag til den nye regering

Psykiatrien bliver svigtet

Foruden sammenhæng og ulighed er forholdene i psykiatrien også et område, man bør tage fat på. Før valget præsenterende Socialdemokratiet deres udspil til en 10 års plan for psykiatrien. Den indeholdte gode tiltag, der skulle løfte området, men der er endnu ikke taget hul på arbejdet.

Det giver panderynker, at vi ikke er nået længere med en psykiatriplan. Der er akut brug for forbedringer på psykiatriområdet. Hvis regeringen var ambitiøs med planen, havde de allerede indkaldt de relevante aktører og begyndt de indledende snakke, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri.

Læs også: Psykisk sygdom - Asger og Julie bryder tabuet

Hos Bedre Psykiatri har længe ventet på en psykiatriplan, der blandt andet skal sikre bedre forebyggelse, en styrket indsats for børn og unge og bedre støtte til pårørende.

For hver dag vi venter, er der mennesker, der får dårligere behandling i psykiatrien og ikke får de tilbud, de har behov for og ret til, forklarer Thorstein Theilgaard.

I Enhedslisten erkender de problemet:

Vi går til forhandlingerne om ny sundhedsaftale med et krav om et akutløft på 1 milliard kroner til psykiatrien. Det er nødvendigt for, at vi overhovet kan få lavet en kvalificeret 10 års plan på området, udtaler Peder Hvelplund.

En plan på vej?

Regeringen går efter planen i gang med at skabe rammerne for en ny sundhedsreform efter nytår, og Enhedslisten er klar til forhandle en helhedsplan på plads, når de går til forhandlingsbordet.

Vi kan ikke tilsidesætte forbedringer af sundhedsvæsenet. Det tror jeg heller ikke er regeringens hensigt, men det er nødvendigt, at vi sammen får kigget på en helhedsplan, når vi skal forhandle rammerne i den nye sundhedsaftale, udtaler sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

Løsningskatalog

none

Danske Patienter har lavet et løsningskatalog med ni konkrete forslag til, hvordan regeringen kan indfri de sundhedspolitiske ambitoner, så de gavner dem det i virkeligheden handler om – nemlig patienter og pårørende.

Læs dem her.

Ulighed i sundhed

none

Danske Patienter har samlet op på den eksisterende viden om ulighed i sundhed i Danmark. 

Rapporten stiller skarpt på, hvad ulighed i sundhed er, hvorfor der er ulighed, og hvad man kan gøre ved det.

Find rapporten her.

Tema om psykisk sygdom

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danske Patienter har lavet et tema om psykisk sygdom, hvor vi dykker ned i nogle af de udfordringer, der er på området.

Find det her.

God behandling i fremtiden kræver investering nu

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Det kræver en investering på to procent om året, hvis vi skal leve op til ambitionen om at have et sundhedsvæsen i verdensklasse. 

Læs Danske Patienters økonomi udspil her.