En samlet indsats for dataopsamling er et skridt i den rigtige retning

Høringssvar

Der er behov for en samlet indsats for dataopsamling, hvis det skal bruges til at styrke kvalitet og sammenhæng i sundhedsvæsenet, mener Danske Patienter.

Data bidrager med værdifuld viden om udfordringer og forbedringspotentialer i sundhedsvæsenet til gavn for patienterne, og derfor bakker Danske Patienter i et høringssvar op om pilotprojekter, der skal generere viden om, hvordan data kan skabe værdi for sundhedsvæsenet, og hvor data fra både kommuner og almen praksis indgår.

Mangelfuld data giver ufuldstændig viden

Fragmenteret indsamling af data skaber ufuldstændig viden om patientforløb, og derfor er der ifølge Danske Patienter behov for en samlet indsats for dataopsamling til at sikre sammenhæng og kvalitet i sundhedsvæsenet.

Det er for eksempel en udbredt problematik, at vigtige helbredsoplysninger ikke bliver videreformidlet til de relevante dele af sundhedsvæsenet. Værdifuld viden om kvaliteten af den samlede indsats, risikerer dermed at gå tabt, når der ikke bliver opsamlet data om aktivitet på tværs af aktører i sundhedsvæsenet.

Danske Patienter mener derfor, at det er positivt, at der bliver igangsat initiativer til datadeling, der kan skabe et samlet overblik over patientforløb.

Data skal skabe værdi for patienter

Det er ingen nyhed, at manglende sammenhæng er en af de største udfordringer i sundhedsvæsenet. Hertil viser Danske Patienters egen undersøgelse af patienters mentale trivsel, at oplevelsen af, at man som patient selv er nødsaget til at bære sine oplysninger rundt i systemet, påvirker den mentale trivsel negativt.

Ifølge Danske Patienter udgør overgange mellem sundhedssektorer den del af behandlingsforløbet, hvor patienter ofte er allermest sårbare. Paradoksalt ved man meget lidt om, hvordan patienter bevæger sig på tværs af sektorer.

Danske Patienter anbefaler derfor, at dataindsamlingen netop fokuserer på sammenhængen i indsatserne. Dataopsamling skal være med til at skabe værdi i sundhedsvæsenet for patienter og sundhedsprofessionelle ved at bidrage til viden, der hvor den halter.

Læs høringssvaret her.