Et nært sundhedsvæsen kræver forpligtende kvalitet

Pressemeddelelse

Gode takter i økonomiaftale mellem regeringen og KL, men kommunerne bør i højere grad være forpligtet på kvalitet, hvis aftalen skal føre til bedre behandling og mere sammenhæng i forløb.

Danske Patienter roser regeringen og KL for at sætte fokus på helhedsorienterede indsatser, bedre forebyggelse og styrket sammenhæng i behandlingen på tværs af kommuner og regioner i den nye økonomiaftale.

Dårlig sammenhæng i forløb er uden tvivl den største udfordring for mange patienter og pårørende, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter

Som led i arbejdet vil regeringen indlede forhandlinger med folketingets øvrige partier som optakt til et kommende sundhedsudspil, hvor også KL, Danske Regioner og personalegrupper skal inddrages.

Ifølge Danske Patienter er det vigtigste, at dem, det hele handler om, er inddraget.

Patienter og pårørende har unik viden om, hvor og hvordan sammenhængen kan forbedres. Derfor bør deres perspektiver være centrale i en kommende sundhedsaftale. Ellers risikerer man, at patienter og pårørende ikke mærker positive forandringer af arbejdet, siger Morten Freil.

Positivt med datadeling

Uensartet kvalitet på tværs af kommuner er en stor udfordring for patienter og pårørende. Derfor er det et skridt i den rigtige retning, at økonomiaftalen vil forpligte kommunerne på at registrere og dele data på sundhedsområdet. Men der er også behov for bindende kvalitetsstandarder, mener Danske Patienter:

Kvalitetsstandarder er vigtige, for sundhed er ikke til forhandling. Uanset hvor i landet du bor, bør der være den samme kvalitet i behandlingen, siger Morten Freil.

Danske Patienter håber, at de forpligtende kvalitetsstandarder bliver en del af den kommende sundhedsudspil.

Økonomi skal ikke styre patientforløb

En stor del af aftalen handler om, at flere opgaver og behandlinger skal flyttes til tættere på patienternes eget hjem. Ifølge Danske Patienter er det positivt, fordi det kan være en fordel for mange patienter, men det er vigtigt at holde fast i, at det ikke er de økonomiske gevinster, der skal diktere hvor patienterne behandles.

Behandlingerne skal flyttes tættere på patienterne, hvis det er til patientens bedste. Det skal ikke være for at spare penge. Ellers risikerer vi, at patienter bliver flyttet ud fra hospitalerne, før kommunerne har kvaliteten og kapaciteten på plads, siger Morten Freil.

Ja tak til fælles puljer

I aftalen er der nævnt en fælles investeringsfond på 200 millioner kroner til teknologi og digitale løsninger. Det er et vigtigt signal, at man nu tænker i fælles puljer på tværs af regioner og kommuner, som Danske Patienter gerne så meget mere af på sundhedsområdet generelt.

Man har i årevis forsøgt at skabe bedre samarbejde på tværs ved at skrue på økonomiske incitamenter og flytte ansvarsområder frem og tilbage, men det virker ikke – det skaber ikke bedre sammenhæng i forløbene for patienterne, siger Morten Freil og konkluderer: Hvis siloerne for alvor skal væk, er det nødvendigt med fælles økonomi og fælles ledelse mellem regioner og kommuner på de områder, hvor de har fælles patienter. Puljetanken håber vi derfor at se mere af i den næste finanslov.

Kronisk sygdom kan give psykiske problemer

Danske Patienter roser også aftalen for at have fokus på samarbejde og tidlig opsporing af børn og unge med psykiske udfordringer. Men angst og depression er også en stor udfordring hos mange med kroniske fysiske sygdomme – uanset alder. Det kan være svært at leve med en fysisk diagnose, og derfor bør de mennesker, som har behov for det, kunne få hjælp til at håndtere deres situation uanset alder.

Det vil være en god investering i den enkeltes livskvalitet, men det vil også bidrage til bedre tilknytning og fastholdelse på arbejdsmarkedet. På den måde vil det være en gevinst for både patient og samfundsøkonomi, siger Morten Freil.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Regionernes økonomiaftale

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Der er gode intentioner i økonomiaftalen med regionerne, men det kræver fælles og forpligtende løsninger, hvis hospitaler, kommuner og almen praksis for alvor skal samarbejde om at skabe gode patientforløb.

Læs mere.

Kampen om sandheden på sociale medier

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Vi har talt med to eksperter, der arbejder med at bekæmpe misinformation på de sociale medier.

De fortæller, hvorfor det er så svært for sandheden at trænge igennem alt støjen.

Læs mere.