Fyring i SST løser ikke problemer med tilsyn

Nyhed
none

Man skal se på Sundhedsstyrelsens grundvilkår, hvis man vil undgå sager, hvor sundhedspersoner på grund af dårligt tilsyn ikke får frataget autorisationen.

Det er en alvorlig sag, når en sundhedsperson trods gentagne indberetninger kan fejlbehandle patienter i flere år. Men debatten om, hvilke konsekvenser det bør have for Sundhedsstyrelsen, at deres tilsyn i en konkret sag var for dårlig, er ifølge Danske Patienter kørt af sporet.

Sagen om den hjerneskadede psykiater, der i flere år har fejlbehandlet patienter, er alvorlig – og bør have konsekvenser. En række partier i Folketinget mener, at en fyring af Sundhedsstyrelsens direktør er nødvendig, fordi hun er ansvarlig for tilsynet.

Men ifølge Danske Patienter vil en fyring ikke løse problemet. 

Sagen om psykiateren er historisk, og denne og lignende sager har allerede ført til, at Sundhedsstyrelsen har fremlagt en handlingsplan. Planen skal sikre mere målrettede, risikobaserede og proaktive tilsyn. Handlingsplanens succes afhænger dog af, at styrelsen har de nødvendige muskler til at løfte opgaven, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

En fyring af direktøren er ikke nogen garanti for, at lignende sager ikke kommer til at ske i fremtiden. For ifølge Danske Patienter er det manglende tilsyn først og fremmest et spørgsmål om ressourcer.

Kig på Sundhedsstyrelsens grundvilkår

Det centrale spørgsmål er, om grundvilkårene for styrelsen er gode nok. Sammenligner man med vores nabolande, har den danske styrelse for eksempel færre ressourcer.

Hvis den eneste politiske handling er at fyre direktøren, så frygter vi, at lignende sager også vil ske i fremtiden. Styrelsens opgaver er stigende, mens ressourcerne har været faldende. Hvis politikerne vil sikre effektive tilsyn, bliver de nødt til at se på, om grundvilkårene er gode nok, siger Lars Engberg.