Journalkaos fører til fejl

Nyhed
none

For mange fejl sker, fordi patientjournalerne er ufuldstændige.

Alt for mange fejl og såkaldte utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet sker, fordi informationen i patientjournalerne er ufuldstændig eller direkte mangelfuld.

Alene i tredje kvartal i år er en tredjedel af de fejl og utilsigtede hændelser, der er rapporteret til Sundhedsstyrelsen opført som "forveksling eller fejlinformation", eller "hændelser i forbindelse med kontinuitetsbrud", en formulering der ofte betyder, at der manglede dokumentation i patientjournalen. 

Danske Patienter opfordrer myndighederne til at se med største alvor på problematikken, der desværre længe har været kendt.

Med de mange journalfejl, der sker nu, er der absolut et behov for at tage hånd om problemet. Set fra patienternes side kan det kun gå for langsomt, siger Danske Patienters formand, Lars Engberg til Jyllands-Posten den 5. dec. 2010.

Danske Patienter foreslår, at man etablerer en fælles database, på tværs af de forskellige systemer i hele sundhedsvæsenet, som journaloplysningerne så lagres i – på den måde har alle relevante personer i sundhedsvæsenet mulighed for at tilgå oplysningerne, ligesom prøvesvar, noter osv. vil kunne tastes direkte ind i databasen.

Se yderligere i artiklen "Når sandhedsvidnet er en hullet journal" i Jyllands-Posten 5. dec. 2010. Link til originalartiklen ikke tilgængeligt.