Landsretsdom er en bombe under patientrettighederne

Nyhed
none

Danske Patienter er rystede over en ny principiel landsretsdom, som giver en patient afslag på erstatning med begrundelsen om, at regionen manglede ressourcer til at indkalde til screening.

Flere kvinder er de seneste år blevet indkaldt for sent af regionen til deres screening for brystkræft. Særligt i Region Hovedstaden har det været et problem, og op mod halvdelen er ikke blevet kaldt ind til tiden – og desværre med den konsekvens, at brystkræften først er opdaget senere end den kunne være blevet.

En af de kvinder er Karin Mygdal. Hun har søgt om erstatning for den sene indkaldelse, men har fået afslag, fordi landsretten har godtaget regionens forklaring om, at forsinkelsen skyldes mangel på ressourcer. Og så er regionen ikke erstatningsansvarlig, fastslår dommen.

Skaber usikkerhed om patienters rettigheder

Den begrundelse er fuldstændig urimelig, mener Danske Patienter.

Dommen er en potentiel bombe under sundhedsvæsenet, som skaber stor usikkerhed om patienternes rettigheder. Der er ressourcemangel mange steder i sundhedsvæsenet. Vi ser overbelægninger på medicinske afdelinger. Vi ser akutafdelinger, der er tilsandede med patienter, så hvilke rettigheder har man som patient, hvis man i travlheden ikke bliver tilset af en læge rettidigt og påføres skade? Kan sygehuset så også bare sige, at det skyldes mangel på ressourcer og dermed slippe for at betale erstatning,? siger Danske Patienters direktør, Morten Freil, til Jyllands-Posten.

Også Kræftens Bekæmpelse, advokater og læger er rystede dommen, fordi man frygter, at argumentet vil brede sig til andre regioner og patientskadesager.

Dommen er nu anket til Højesteret, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil følge udfaldet tæt.

Det skal ikke være sådan, at man i en region skal kunne slippe for erstatning på grund af dårlig planlægning og prioritering, siger ministeren til Jyllands Posten.

Læs mere om sagen på jp.dk

Politikere: Vi kan ikke leve med, at ressourcemangel bliver brugt som undskyldning

none

Flere partier stiller sig kritisk over for, at manglende ressourcer kan afværge erstatningskrav, efter at tusindvis af kvinder er blevet indkaldt for sent til undersøgelse for brystkræft.

Læs mere her.

Læs også

► Behov for bedre regler om patienterstatning 

► Regioner, nu skal I give patienterne deres erstatning tilbage