Mangel på investeringer vil koste danskernes helbred

Pressemeddelelse
none

Vi lever og arbejder kun længere, hvis behandlingen i sundhedsvæsenet er i top. Derfor er det stærkt bekymrende, at kvaliteten i sundhedsvæsenet ikke kan holde trit med stigende antal ældre og kronisk syge.

Mangel på sengepladser i hundredevis og dårligere behandling. Det er ifølge ny undersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har lavet for Lægeforeningen, konklusionen, hvis ikke politikerne i Danmark vælger at investere langt mere i vores sundhedsvæsen, og det er en tendens, som Danske Patienter kan bekræfte.

Vi har en historisk lav vækst i vores sundhedsvæsen samtidigt med, at behovet fra flere ældre og kronisk syge stiger. Det holder ikke, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Danske Patienter gennemførte for et par år tilbage en analyse, der viste, at patienter oplevede markant flere fejl på afdelinger med overbelægning end på afdelinger uden.

Der er en meget klar sammenhæng mellem fejl og overbelægning. Så et sundhedsvæsen under pres leverer simpelthen dårligere behandling, siger Camilla Hersom.

► Læs også: Overbelægning koster liv

Gode leveår

Dansk økonomi bygger på beregninger over, hvor længe vi lever – og hvor længe vi kan blive på arbejdsmarkedet. Og selv om vi har fået flere gode leveår, så er en forudsætning for disse, at vores sundhedsvæsen leverer god kvalitet, og det koster.

Hvis vi vil bevare kvaliteten i behandlingen af patienter i fremtiden og sikre, at vi fortsat lever godt i længere tid, så er der brug for en markant satsning på vores sundhedsvæsen, siger Camilla Hersom.

Derfor er Danske Patienter også bekymrede over, at man med årets Finanslov ikke har valgt at investere mere i sundhedsvæsenet.

Det er regeringen og Folketingets opgave at prioritere vores ressourcer, men med de vækstrater, vi ser i antallet af ældre og kronisk syge, skal man ikke foregive, at man kan bevare det kvalitetsniveau, vi har i sundhedsvæsenet i dag, siger Camilla Hersom.

► Læs også: Seks skridt kan begrænse overbelægning

Overbelægning har konsekvenser for patientsikkerheden

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Patienter, der er indlagt på afdelinger med overbelægning, oplever langt flere fejl end patienter på afdelinger med lave belægningsprocenter.

Det viser en analyse, som Danske Patienter lavede i 2013.

Se analysen her.

Sådan får vi bugt med overbelægning

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danske Patienter, Lægeforeningen, DSR, FOA og Ældresagen foreslår seks konkrete skridt, der skal begrænse overbelægningen på de danske hospitaler.

Læs de seks skridt her.