Nødvendigt med klare rammer for industrisamarbejder

Høringssvar
none

Åbenhed om samarbejde med industrien er vigtig for samfundets tillid til sundhedspersoner og patientforeninger. Derfor bakker Danske Patienter op om tilknytningsreform og ny habilitetsvejledning.

Faglighed, uvildighed og åbenhed. Det er tre grundprincipper i den såkaldte tilknytningsreform, der skal skabe klare rammer for sundhedspersoners og patient- og pårørendeforeningers samarbejde med medicinalindustrien.

Danske Patienter bakker op om reformen, som netop er blevet evalueret med positivt resultat. Reformen betyder blandt andet, at sundhedspersoner såvel som foreninger skal offentliggøre, hvis de har fået økonomiske fordele af virksomheder – for eksempel i forbindelse med faglige aktiviteter i udlandet.

Fokusområde for Danske Patienter

Åbenheden er vigtig for, at samfundet kan have tiltro til, at der ikke sker en sammenblanding mellem forskellige interesser på sundhedsområdet, og det er derfor også et vigtigt fokusområde for Danske Patienter.

Reformen betyder også, at deltagelse i paneldebatter ikke længere kræver en tilladelse, men blot skal anmeldes til Lægemiddelstyrelsen. Det er positivt, mener Danske Patienter. De tidligere regler skabte blandt andet stor uro på Folkemødet i 2016, fordi sundhedspersoner ikke ville deltage i debatter, da de skulle anmode om tilladelse.

► Læs også: Læger skal kunne deltage i debatter uden at angive tilknytning til industrien

Vejledning skal ensrette habilitetserklæringer

Danske Patienter bakker også op om ny vejledning til habilitetserklæringer. Det er positivt, at der kommer én samlet vejledning til hele sundhedssektoren, så den enkelte myndighed eller fagperson ikke selv skal vurdere, om forvaltningens regler for inhabilitet bliver overholdt.

Vejledningen indeholder også en skabelon for habilitetserklæringer, og det kan bidrage til, at risikoen for fejl bliver mindre, mener Danske Patienter.

Læs Danske Patienters høringssvar til evalueringen og vejledningen her.

Emne

Penge fra industrien påvirker lægers adfærd

Læger, der får sponsoreret rejser og konferencer af medicinalindustrien, handler anderledes end deres kolleger, som ikke har modtaget nogen form for sponsorater.

Det viser et nyt stort studie, der har gennemgået al forskning på området fra 1992 til 2016.

Læs mere her.

Danske Patienters retningslinjer for samarbejde med industrien

Det er ikke foreneligt med medlemsskab af Danske Patienter, at man som forening er afhængig af støtte fra industrien.

Sådan lyder retningslinjerne, som en intern arbejdsgruppe i Danske Patienter har udarbejdet.

Læs retningslinjerne her.