Positivt med ny organisering af styrelser

Nyhed
none

Fra årsskiftet splittes styrelserne på sundhedsområdet op fra fire til seks. Danske Patienter mener overordnet set, at de nye ændringer er fornuftige.

Fra årsskiftet træder en ny organisering af Sundheds- og Ældreministeriet i kraft. Danske Patienter ser positivt på de nye strukturer, der blandt andet skal imødegå den tidligere kritik af Sundhedsstyrelsens tilsyn.

I dag offentliggjorde Sundhedsministeriet en ny organisering, der træder i kraft ved årsskiftet. Ændringen betyder blandt andet, at tilsynet bliver flyttet fra Sundhedsstyrelsen og over i en ny Styrelse for Patientsikkerhed. Desuden bliver Lægemiddelstyrelsen igen en selvstændig styrelse, ligesom der også bliver etableret en Sundhedsdatastyrelse.

Danske Patienter er overordnet set positiv omkring ændringerne, og tror på, at det samlet set vil give sundhedsvæsenet et kvalitetsløft.

Fornuftigt at samle patientombud og tilsyn

Med den nye Styrelse for Patientsikkerhed, der skal varetage både Patientombuddets og Sundhedsstyrelsens tilsynsopgaver, håber sundhedsministeren at kunne undgå skandalesager, som tilsynet tidligere er blevet kritiseret voldsomt for ikke at have reageret på.

På baggrund af en omfattende ekstern analyse af Sundhedsstyrelsen har Danske Patienter tidligere udtalt, at der er behov for en kulturændring og en omorganisering.

Den løsning mener Danske Patienter nu, at man er skridtet nærmere, fordi man med den nye organisering samler tilsyn, patientklager og indberetninger af fejl i én styrelse. Det mener Danske Patienter er særdeles fornuftigt. Dog peger Danske Patienter samtidig på behovet for et stærkt samarbejde mellem de nye enheder – især mellem Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsdatastyrelsen.

Med den nye Styrelse for Patientsikkerhed kan man hurtigere reagere på sager, som det ellers tidligere har haltet med. Desuden sikrer man den læring af klagesager og utilsigtede hændelser, der i øjeblikket ofte går tabt i overgangen fra Patientombuddet til tilsynet, siger formand for Danske Patienter Lars Engberg, men tilføjer, at det kræver, at der samtidig etableres en robust samarbejdskultur mellem de nye styrelser, fordi deres områder hænger tæt sammen

Sundhedsdatastyrelse kan sikre øget anvendelse af data

Ud over at tilsynet flyttes fra Sundhedsstyrelsen bliver sundhedsdata fra årsskiftet også et selvstændigt område. Det sker i den nye Sundhedsdatastyrelse.

Sundhedsdata bliver dermed fjernet fra Statens Serum Institut og kommer over i en styrelse, der alene har fokus på sammenhængende data og digitalisering. Danske Patienter er også meget positive over for den ændring.

Data er afgørende for udviklingen af et samlet sundhedsvæsen med høj kvalitet. Samlingen af dataområdet i en selvstændig styrelse skaber mulighed for øget transparens, datasikkerhed og øget anvendelse af sundhedsdata i kvalitetsudvikling og forskning, siger formand Lars Engberg

Hvad med ressourcer?

Selvom Danske Patienter overordnet set er positive, vækker det bekymring, om man kan splitte området op i flere styrelser og samtidig sikre et højt fagligt niveau uden også at tilføre ekstra midler.

For eksempel blev der skåret i en række administrative opgaver, da man i 2012 fusionerede Sundhedsstyrelsen og den daværende Lægemiddelstyrelse – en styrelse, der nu igen bliver selvstændig, men uden at tilføre de midler, der oprindeligt blev besparet ved sammenlægningen.