Rod i patientjournaler er alvorligt

Nyhed
none

Patientsikkerheden sættes over styr, når journalføringen er dårlig, advarer Danske Patienter.

Patientjournaler er fyldt med fejl, mangelfulde eller også er de helt forsvundne, fortæller patienterne til Avisen.dk. Dårlig journalføring har konsekvenser for patientsikkerheden, advarer Danske Patienter.

Alvorligt syge danskere kan ikke altid regne med det, der står i deres patientjournaler. Patientsikkerheden er i fare, advarer Danske Patienter.

Det kan betyde, at patienten ender med at få den forkerte medicin eller behandling. Det burde være så nemt det her. Vi har råbt op om det i årevis, siger formand Lars Engberg til Avisen.dk

Det går den forkerte vej

Kritikken kommer efter at et blogindlæg kritiserer et konkret hændelsesforløb, hvor journalen helt forsvandt. Siden har flere læsere henvendt sig til Avisen.dk med lignende historier.

Ifølge Danske Patienter er rod med patientjournaler et alvorligt problem, der kalder på en løsning. For udviklingen går i den gale retning – og det vil få konsekvenser for patientsikkerheden.

Problemet bliver større og større, fordi flere patienter behandles forskellige steder i sundhedsvæsnet, siger Lars Engberg.

Problemet er velkendt

Ifølge Avisen.dk har Rigsrevisionen flere gange kritiseret elektroniske patientjournaler på landets sygehuse.

I februar 2011 blev det bemærket, at kun en ud af de fem regioner, havde et sammenhængende system, hvor alle sygehuse i regionen havde adgang til de elektroniske patientjournaler.

I november 2014 var regionernes brug af elektroniske patientjournaler på sygehusene stadigvæk "ikke tilfredsstillende".

Også Danske Patienters medlemsforeninger kender til problemet. Blandt andet påpeger Kræftens Bekæmpelse, at årsagen til de fleste fejl skyldes dårlig kommunikation og dokumentation.

Bortkomne journaloplysninger er bestemt noget, vi kender til. Vores egne undersøgelser og Dansk Patientsikkerheds database bekræfter det samme billede: Der er en meget klar sammenhæng mellem oplevelsen af fejl og skift. Når der sker et ansvarsskift, er sandsynligheden for at opleve fejl størst, siger kvalitetschef i Kræftens Bekæmpelse Janne Lehmann Knudsen til Avisen.dk