Stuegang med pårørende vinder årets inddragelsespris

Nyhed

På Rigshospitalets afdeling for apopleksi inddrager man systematisk de pårørende med konceptet Den Involverende Stuegang. Afdelingen har netop modtaget prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ.

For fjerde år i træk uddeler Danske Regioner en pris for at hylde initiativer, der sætter fokus på brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. I år går prisen til et initiativ, der har et særligt blik for pårørende. Det har de på Rigshospitalet afdeling for apopleksi, der med Den Involverende Stuegang er kåret som årets vinder.

Med Den Involverende Stuegang er inddragelse af pårørende sat i system og er blevet en del af dagligdagen og fagligheden på neurologisk klinik. Her behandler de patienter med hjerneblødninger eller blodpropper i hjernen – det vil sige patienter, som ofte har længere forløb foran sig med behandling, genoptræning og store livsændringer. Initiativet er dermed rettet mod en gruppe af pårørende, der ofte er meget bekymrede for deres nærtstående og hvad fremtiden kan bringe.

Fælles beslutninger

Ved Den Involverende Stuegang sætter patient, pårørende og behandlingsteam sig sammen om et bord for uforstyrret at dele informationer og træffe fælles beslutninger om behandlingsforløbet. På den måde får de sundhedsprofessionelle værdifulde inputs fra både patienten og den pårørende.

Samtidig sikrer den direkte kommunikation tryghed og sammenhæng, fordi alle har hørt og deltaget i de samme beslutninger om patientens forløb. Med Den Involverende Stuegang er der skabt et koncept, som systematiserer inddragelsen, hvor patienterne fremstår som eksperter i eget liv og pårørende som en vigtig samarbejdspartner. Dermed har både patient og pårørendes stemme fået større betydning og mere ligeværd.

Erfaringer viser, at det øger tilfredsheden, når man inddrager de pårørende. Det er vigtigt for de pårørende, men også for patienterne, at de ved, at der bliver taget hånd om deres nærtstående, siger vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter.

► Læs om gode erfaringer med pårørendeinddragelse

Pårørende er vigtige

Pårørende er for mange patienter en stor og uvurderlig støtte. De fungerer som ledsagere, hjælper med at huske information, diskuterer beslutninger, har overblik og kan bidrage med værdifuld viden til behandlingsforløbet. Undersøgelser peger også på at inddragelse af pårørende styrker patienten både fysisk og følelsesmæssigt.

Der er mange gode grunde til at inddrage de pårørende systematisk i beslutninger. Pårørende er patienternes vigtigste støtte i hverdagen – og de er samtidig en vigtig ressource for sundhedsvæsenet, fordi de har unik viden om patientens situation, som kan gøre gavn i behandlingen, siger Annette Wandel.

Det er derfor vigtigt at anerkende pårørende som en vigtig ressource og aktivt inddrage dem i forløbet. Samtidig må der tages hensyn til den pårørendes egne ønsker, behov og evner. Rollen som pårørende kan nemlig også være krævende og skabe behov for støtte og opbakning.

► Fakta: Pårørende bliver syge af manglende hjælp

Mange initiativer for pårørende

Årets Borgerinddragende Initiativ har i denne omgang netop haft fokus på den gode inddragelse af pårørende, og det viser, at området bliver prioriteret og udforsket. Ud over Den Involverende Stuegang har fire andre stærke initiativer været med i kapløbet om årets pris. Det drejer sig om kurser til pårørende børn, opringninger til pårørende, forældrementorer og opfølgende samtaler.

Læs mere om initiativerne her.

Om Årets Borgerinddragende Initiativ

none

Danske Regioner uddeler hvert år prisen for årets inddragende initiativ på generelforsamlingen.

De nominerede var i år udvalgt af en komité med repræsentanter fra Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen, SIND, FOA, KL og regionerne.

Et patientpanel har kåret vinderen, Den Involverende Stuegang (DIS), der er udviklet af Apopleksienheden ved Neurocentret på Rigshospitalet.

Læs mere her.

Lis blev inddraget med Den Involverende Stuegang

none

I videoen møder du Lis Grynnerup. Hun er gift med Poul Erik, der er indlagt på apopleksiafdelingen. 

Én gang om ugen mødes Lis og hendes mand med det samlede behandlingsteam til en fælles snak om sygdomsforløbet og behandlingen. 

Se videoen her.

Inspirationskatalog til kommuner

ViBIS har lavet et inspirationskatalog, der skal understøtte kommunernes arbejde med borgerinddragelse og hjælpe nye kommuner i gang.

Find kataloget her.