Sygehuse begår de samme fejl som for 10 år siden

Nyhed
none

De mange fejl bekymrer Danske Patienter, som efterlyser handling på ledelsesplan.

Selvom man længe har arbejdet for at forbedre patientsikkerheden, så viser tal for 2013, at det stadig er de samme fejl, der indberettes til Patientombuddet i dag, som i de foregående 10 år. Det skriver DR Nyheder.

Tallene fra 2013 bekymrer Danske Patienter, som ikke synes, at det går stærkt nok med at finde løsninger på de problemer, som indberetningerne til Patientombuddet peger på.

Det er dybt bekymrende, at vi ser de samme fejl år efter år. Fejlene har alvorlige konsekvenser, nogle af dem fører til varige skader og dødsfald, så det er helt nødvendigt, at der lokalt kommer et større fokus på, hvordan fejl kan undgås, siger chef for kvalitet og politik, Annette Wandel.

Også hos Patientombuddet er man frustrerede over, at antallet er fejl er uændret, og at der stadig er ligeså mange tilfælde af eksempelvis fejlmedicinering og prøvesvar, der bliver væk. I en udtalelse til DR kalder overlæge i Patientombuddets Læringsenhed, Jørgen Hansen, det for deprimerende, at der stadig begås de samme fejl.

Kræver handling på ledelsesplan

Danske Patienter mener, at systemet til at forebygge fejl skal gøres mere effektivt, og at ledelserne skal fokusere mere målrettet på at nedbringe antallet af fejl.

Ledelserne på hospitaler og andre steder har ansvaret for at undgå fejlene. Vi kan godt være bekymrede for, om der er større fokus på at holde budgetterne end på at undgå fejl, siger chef for kvalitet og politik, Annette Wandel.

Overlæge i Patientombuddets Læringsenhed, Jørgen Hansen, peger også på, at ledelserne ikke gør nok for at komme fejlene til livs.

Vi har nu fået læger og sygeplejersker til at indberette det, når de har lavet en fejl. Men vi er ikke i mål, for vi mangler stadig at få fat i dem, der reelt har magt til at skabe ændringer, og det er ledelserne, siger Jørgen Hansen til DR.

Danske Regioner arbejder for færre fejl i fremtiden

Selvom tallene har været uforandrede i 10 år, så siger formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman, til DR Nyheder, at de arbejder aktivt for, at der fremover vil ske færre fejl. I øjeblikket har de en række initiativer i gang, som har til formål at nedbringe antallet af medicineringsfejl og undgå infektioner og skader.

Danske Patienter håber, at initiativerne snart vil føre til konkrete resultater på området, og at løsninger vil blive implementeret, så patienter ikke bliver udsat for fejl, som kan undgås.

Læs hele artiklen fra DR Nyheder her.