Urimeligt at patienter skal tilbagebetale erstatninger

Nyhed
none

Flere og flere patienter, der har fået udbetalt erstatning for fejlbehandling i sundhedsvæsenet, tvinges til at betale pengene tilbage til regionerne. Helt urimelig praksis, mener Danske Patienter.

Regionerne er i stigende grad begyndt at anke sager om erstatning til patienter. Det betyder, at patienter pludselig kan risikere at skulle tilbagebetale erstatningen. Det kan ifølge Berlingske dreje sig om erstatningsbeløb fra en halv million kroner og op til to millioner kroner, som patienter skal betale tilbage.

Det skaber utryghed for patienter, der har fået erstatning – en økonomisk hjælp, som ofte falder på et tørt sted, hvis man for eksempel ikke har kunnet arbejde under sit sygdomsforløb, eller hvis man skal lave ombygning sit hjem for at gøre det handicapvenligt.

Regionernes praksis med at anke sagerne er derfor en helt urimelig situation at sætte patienterne og deres pårørende i, mener Danske Patienters formand Camilla Hersom.

Folk har fået udbetalt en erstatning, som kan bruges til at forsøde tilværelsen oven på et langt, ubehageligt forløb, og så oplever de, at sagen tages op igen, og at de bliver dømt til at betale erstatningen tilbage, siger Camilla Hersom til Berlingske.

I Region Hovedstaden er 45 afgørelser blevet anket siden sommeren 2015 ifølge Berlingske. Ankenævnet for Patienterstatningen har indtil videre afgjort 28 sager. Her har regionen fået medhold i 16.

Brev til sundhedsministeren

Allerede i september 2016 sendte Danske Patienter et brev til sundhedsministeren, for at sætte fokus på problemet med patienter, der påtvinges at tilbagebetale erstatning.

Konkret foreslår Danske Patienter blandt andet, at patienter, som har handlet i god tro, ikke skal kunne risikere at betale en erstatning tilbage.

Læs mere her.