Brug patienternes oplevelser i risikobaseret tilsyn

Høringssvar

Risikobaseret tilsyn skal ikke kun måle på lægens udtalelser og hvad der står i journalerne. Patienternes oplevelser og indberetninger af utilsigtede hændelser er vigtige, mener Danske Patienter.

I 2016 fik Styrelsen for Patientsikkerhed nye beføjelser, som har gjort det muligt at lave såkaldte risikobaserede tilsyn – og derved handle hurtigere ved mistanke om forsømmelser af autorisationen.

Loven kom i kølvandet på en række uheldige sager, hvor læger, der har været til stor fare for patienter, har kunnet fortsætte deres virke på trods af advarsler.

Danske Patienter er positive omkring risikobaseret tilsyn, men påpeger i et nyt høringssvar, at de målepunkter, som danner baggrind for tilsynet, overser en vigtig ting: Patienternes oplevelser.

Patienter og pårørende bør tages med på råd

Målepunkterne er punkter, hvor der kan være en risiko for patientsikkerheden – det kan for eksempel være ved multisygdom, hvor patienter har mere end to kroniske sygdomme, som patienter med demens og depression.

For at kunne måle på, om der er risiko for patienterne, er der lagt op til en bred vifte af metoder som eksempelvis observation, gennemgang af skriftligt materiale og interviews.

Det er positivt, mener Danske Patienter – men man bør også tage patienter og eventuelt pårørende med på råd i tilsynet. For eksempel gennem interviews eller ved at se på patientindberettede utilsigtede hændelser.

Læs høringssvaret her.


Hvad er risikobaseret tilsyn?

Ved risikobaseret tilsyn holder Styrelsen for Patientsikkerhed øje med patientens "fodspor" på rejsen gennem sundhedssystemet – og udpeger områder, hvor der er risiko for patienterne. Se mere i videoen her:

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Patientens tarv er vigtigst i risikobaseret tilsyn

none

Styrelsen for Patientsikkerhed kan automatisk fratage autorisationen fra læger, der allerede har fået frataget deres autorisation i udlandet – og mistanke om forsømmelser kan være nok til at begrunde en indskrænket eller midlertidigt ophævet tilladelse til at praktisere.

Det er positivt, mener Danske Patienter. For patienternes tarv er det vigtigste.

Læs mere her.