Et effektivt tilsyn gavner patienterne

Nyhed

Danske Patienter er tilfredse med, at vi har fået et tilsyn, der reagerer hurtigt, når sundhedspersoner er til fare for patientsikkerheden. Men lægernes bekymringer skal tages alvorligt.

Flere skandalesager skulle der til, før Styrelsen for Patientsikkerhed blev grundlagt i 2015. Inden grundlæggelsen efterspurgte Danske Patienter stramninger, som skulle rette op på det mangelfulde tilsyn. Styrelsen skulle sikre, at der blev reageret hurtigt og effektivt på patienters og sundhedsprofessionelles indberetninger om sundhedspersoner, der var til fare for patienterne.

For Danske Patienter er det afgørende, at vi har et tilsyn, der reagerer. Vi er tilfredse med, at Styrelsen for Patientsikkerhed udfylder den opgave, som de er sat til, og reagerer hurtigt, når der er mistanke om, at læger eller andre sundhedspersoner kan være til fare for patientsikkerheden. Det er afgørende for patienternes sikkerhed og tillid til sundhedsvæsenet, siger Danske Patienters formand Camilla Hersom.

Knap 8.000 læger har skrevet under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed. De er blandt andet utilfredse med, at styrelsen politianmelder 12 læger for at have handlet forkert eller mangelfuldt i deres behandling af patienter – lægerne kalder det en bebrejdelseskultur.

Ifølge lægerne giver politianmeldelser en frygt blandt læger for at være den næste, som skal stå for skud. Derfor ender lægerne med at overbehandle og dermed bruge ressourcerne hos de forkerte patienter.

Løsningen er ikke at slække på tilsynet

Danske Patienter er enige i, at vi bør have en kultur i sundhedsvæsenet, hvor vi først og fremmest lærer af fejl fremfor at placere skyld. Læger og andre sundhedspersoner skal ikke gå på arbejde og frygte at blive politianmeldt. Men løsningen er ikke at slække på tilsynet.

Det er et alvorligt problem, at lægerne oplever, at de er så pressede, at de ikke kan leve op til dokumentationskrav eller følge op på ordinationer. Dokumentation er absolut nødvendigt for at skabe gode og sikre patientforløb, så løsningen er ikke et tilsyn, som undlader at reagere, når læger ikke dokumenterer, siger Camilla Hersom.

Hvis alvorlige fejl i sundhedsvæsenet skyldes arbejdspres og uacceptable arbejdsbetingelser, er det naturligvis ikke den enkelte læge, der skal straffes, når lægen gør et samvittighedsfuldt arbejde under de givne vilkår. Her bør tilsynet fokusere på ledelsen, som er ansvarlig for at sikre forsvarlige arbejdsvilkår og rammer. Og hvis der er enighed blandt sundhedsprofessionelle, myndigheder og patienter om, at nogle dokumentationskrav er overflødige, bør det ændres, mener Danske Patienter.

Danske Patienter opfordrer til, at alle parter går konstruktivt ind i en dialog om, hvordan man sikrer et effektivt tilsyn, der faciliterer læring og reagerer hurtigt, når der er brodne kar i sundhedsvæsenet.

Det er vores oplevelse, at både læger, andre sundhedspersoner og tilsynet gør et samvittighedsfuldt arbejde under de rammer, de er givet. Hvis rammerne er uhensigtsmæssige, må de ændres – men uden at man går på kompromis med patientsikkerheden, siger Camilla Hersom.

Sagen kort

Læger kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed for at begynde en bebrejdelseskultur rettet mod enkeltpersoner i sundhedsvæsenet. 

Tirsdag den 16. januar har knap 8.000 læger skrevet under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Kritikken opstår i kølvandet af blandt andet Svendborgssagen, hvor en læge tiltales for grov eller gentagen forsømmelse i sin behandling af en diabetespatient.

Læs det åbne brev til Styrelsen for Patientsikkerhed her.

Patienternes tarv er vigtigst

I marts 2016 blev der præsenteret et lovforslag, som gør det lettere at fratage autorisation fra læger, der ikke lever op til kravene for patientsikkerhed. 

Læs Danske Patienters høringssvar til lovforslaget her.

Hvad er risikobaseret tilsyn?

Ved risikobaseret tilsyn holder Styrelsen for Patientsikkerhed øje med patientens "fodspor" på rejsen gennem sundhedssystemet – og udpeger områder, hvor der er risiko for patienterne.

Se i videoen, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn i sundhedsvæsenet.