Når allergien overskygger skoledagen

Børnenes historier
Mikkel Lindgaard - privatfoto

Otte-årige Mikkel Lindgaard er multiallergiker. Listen med ting, han ikke kan tåle, er næsten uendelig. Derfor får han aldrig den samme mad som sine raske klassekammerater.

Siden Mikkel var spæd, har hans krop været i højeste alarmberedskab. Som treårig fandt lægerne ud af hvorfor, og Mikkel blev diagnosticeret med både astma, allergi og eksem. Han er, hvad lægebøgerne betegner som ”multiallergiker”.

Mærkatet betyder, at han er allergisk overfor alverdens ting. Det gælder både farvestoffer, nødder, svampe, gummi, klor, dyr, støv og græs. Dertil kommer krydsallergi, som er en bivirkning til allergien. Blandt andet kan Mikkel ikke spise røde æbler, fordi det krydsreagerer med nødder.

Mikkel får de værste allergiske reaktioner fra mad. Spiser han noget forkert, bliver hans hals rød, det klør og luftvejene trækker sig sammen. Det hele sker i løbet af et splitsekund, og han er afhængig af øjeblikkeligt at få medicin eller komme til lægen – ellers kan han ikke få luft.

Får altid sin egen mad

Mikkels forældre vidste derfor, at de tidligt i Mikkels liv måtte give ham en barsk besked.

Vi har været nødt til at sige til Mikkel, at han kan dø, hvis han spiser noget, som han ikke kan tåle. Det er hårdt at sige til sin søn, men også nødvendigt som følge af de alvorlige konsekvenser en allergisk reaktion kan have, siger Mikkels mor, Tanja Lindgaard.

Når højtider skal fejres i skolen, giver Mikkels forældre ham altid en tallerken med, hvor der står ”Mikkels mad”. Andre gange har de lavet mad til hele klassen. Til jul får Mikkel for eksempel sine egne pebernødder. Også til børnefødselsdage og legeaftaler får han en skræddersyet madpakke med hjemmefra. Mikkels forældre prøver så vidt muligt at finde ud af, hvad der bliver serveret for herefter at kreere noget lignende.

Vi vil gerne sørge for, at Mikkel ikke føler sig anderledes, fordi han sidder med noget andet. Det er selvfølgelig ikke fuldstændig muligt, men vi prøver i hvert fald på at minimere følelsen, fortæller Tanja Lindgaard.

Lærere som hjælper til

Mikkel går i dag i anden klasse. Da han for snart to år siden startede i skole, valgte hans forældre at være helt åbne omkring Mikkels sygdom. De hængte sedler op og informerede grundigt om Mikkels allergi og astma. Og informationerne er blevet velmodtaget.

Der har været et samarbejde med skolen fra dag ét. Som forældre er det en stor lettelse, at det bliver accepteret og velmodtaget. Både lærerne og de andre forældre har været virkelig søde og venlige, fortæller Tanja Lindgaard.

Blandt andet tåler Mikkel ikke støv og snavs – som konsekvens er sofaen i klassen blevet fjernet, fordi den samler for meget støv. Samtidig har Mikkel og lærerne en aftale om, at han lister ud på badeværelset, når han kan mærke, at allergien giver for generende hævelser om øjnene. Her dypper han vaskeklude i koldt vand, som han bagefter ligger på øjnene. Ifølge Tanja Lindgaard er Mikkel utrolig glad for ordningen, fordi det kolde vand virker lindrende.

På trods af det gode samarbejde med skolen har Tanja Lindgaard bekymringer for fremtiden. For Mikkel har et højt fravær. Sidste år havde han fem lungebetændelser, der resulterede i mange sygedage. Derfor frygter Mikkels forældre, at han sakker bagud i skolen og spekulerer på, om han fremadrettet kan følge med i de større klasser.

Fakta om astma og allergi

Hvert 10. skolebarn har astma – og størstedelen af disse børn er også ramt af allergi. Selvom astma og allergi er blandt de hyppigst forekommende sygdomme i folkeskolen, møder børnene en række udfordringer i løbet af skoledagen.

Læs mere om sygdommene her.

Et trygt børneliv med astma

Hvordan får børn med astma et trygt skoleliv trods sygdommens udfordringer? Det er Viborg Kommune og Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg gået sammen om at finde ud af med projektet Astmanaut.

Læs mere om projektet her.

Mange forældre er bekymrede

For 25 procent af forældre til børn med kronisk sygdom forventer ikke, at deres barn gennemfører folkeskolen. Det viser en rundspørge fra Skole for mig.

Hent publikationen ved at klikke på billedet.

skoleliv_med_sygdom_pdf_forside.png