Ressourcemangel må aldrig gå ud over patienters retssikkerhed

Høringssvar
none

Ministeriet bør sikre sig, at dom fra Højesteret, som reelt underminerer patienternes rettigheder, ikke danner præcedens i fremtidige sager.

Det kan få alvorlige konsekvenser i fremtidige retssager, at Højesteret afviser erstatning til patienter med begrundelsen om, at der ikke var ressourcer nok til at overholde patientrettighederne. Det mener Danske Patienter, som opfordrer Sundhedsministeriet til at gå ind i sagen.

Dommen handler om en kvinde, der ikke blev indkaldt til screening i tide, og som siden hen fik konstateret brystkræft. Kvinden har efterfølgende fået afslag på erstatning, fordi retten ligger til grund, at den manglende indkaldelse skyldes knappe ressourcer på afdelingen.

Det er netop denne blåstempling af, at regionerne kan bruge manglende ressourcer som et argument for ikke at overholde patienternes rettigheder, som bekymrer Danske Patienter.

► Læs også: Højesteretsdom sætter patienters rettigheder ud af spil

Ministeriet må gå ind i sagen

Selvom ministeriet med et lovforslag nu vil forsøge at forsikre sig mod lignende afgørelser på kræftområdet, så frygter Danske Patienter, at sagen kan danne præcedens på andre områder – for eksempel inden for udrednings- og behandlingsgarantien.

I så fald vil dommen reelt udhule de rettigheder, som patienterne har i dag – og Danske Patienter opfordrer derfor ministeriet til også at undersøge, hvordan man kan undgå det i fremtidige sager på øvrige områder.

Læs høringssvaret her.

Emne

Danske Patienter rystede over dom

none

Da dommen i første omgang blev afsagt i landsretten i februar 2018, var meldingen fra Danske Patienter klar: Det er en bombe under patientrettighederne.

Siden blev dommen anket til Højesteret, som stadfæstede i august 2018.

Nu går Sundhedsministeriet ind i sagen for at forhindre, at dommen danner præcedens til andre sager på kræftområdet.