Trods milliardindsprøjtning: Patienter ligger stadigvæk på gangene

Nyhed
none

Problemet med overbelægning på medicinske afdelinger er ikke løst, viser tal. Danske Patienter opfordrer til en analyse af, hvad de 2,4 milliarder, som skulle afhjælpe problemet, er blevet brugt på.

Belægningsprocent på over 110 stort set hver dag i de seneste tre måneder. Det er virkeligheden på en medicinsk afdeling på et hospital i Region Sjælland. Og afdelingen er langt fra den eneste, hvor patienter må ligge på gangene, fordi der ikke er ledige sengepladser, viser nye tal.

Tallene er ikke som sådan overraskende, for problemet er velkendt og har været diskuteret i flere år. I 2016 gav politikerne 2,4 milliarder kroner til en ny handleplan for ældre medicinske patienter, som blandt andet skulle komme problemet med overbelægning til livs.

Og derfor undrer tallene alligevel Danske Patienter:

Der er ikke det mindste fremskridt at spore, hvis man kigger på belægningsprocenterne på afdelingsniveau. Der er medicinske afdelinger, hvor det er reglen snarere end undtagelsen, at de har overbelægning næsten hver eneste dag, siger Danske Patienters direktør, Morten Freil.

Hvor blev pengene af?

Danske Patienter opfordrer derfor til, at man kortlægger, hvad de 2,4 milliarder kroner er blevet brugt på.

Vi kan godt frygte, at man har givet med den ene hånd, mens man samtidig har taget med den anden – at de penge, som var øremærket til overbelægning, simpelthen er endt med at lukke huller efter besparelser. Det kan de patienter, som ligger på gangene, jo ikke bruge til noget, siger Morten Freil.

Overbelægning koster liv

Overbelægning er særligt problematisk, fordi det øger risikoen for, at der sker fejl, markant.

En analyse, som Danske Patienter lavede i 2013, viste, at hver femte patient oplevede fejl på afdelinger, hvor der var overbelægning. Dansk forskning viser desuden, at ni procent flere patienter relativt set dør ved overbelægning.

Derfor er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved problemet, mener Danske Patienter.

Der skal blandt andet laves en national plan for det nære sundhedsvæsen, som forpligter regioner og kommuner til at lave en fælles kapacitetsanalyse, så man skaber grundlaget for en reel forebyggelse af unødige indlæggelser, siger Morten Freil.

Hvad er overbelægning?

Overbelægning betyder, at der er flere patienter på en afdeling, end der er sengepladser til.

Ved belægning på 100 procent er samtlige sengepladser optaget døgnet rundt. 

Tommelfingerreglen er, at afdelinger skal have en belægning på 90 procent. På den måde er der plads til akutte patienter, uden at der er for mange tomme sengepladser, som går til spilde.

Seks skridt kan begrænse overbelægning

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

I 2015 foreslog Danske Patienter sammen med Lægeforeningen, DSR, FOA og Ældresagen seks konkrete skridt mod overbelægning.

Læs dem her.